
ČSSR 80. roky 20. storočia (86)
Pionierska kotva po štvrtýkrát
Štvrtý ročník súťaže lodných modelárov Pionierska kotva, na Štrkoveckom jazere v Bratislave.
ŠTRKOVECKÉ JAZERO V BRATISLAVE bolo svedkom štvrtého ročníka súťaže lodných modelárov Pionierska kotva, ktorú usporiadal ÚDPMKG. Na hladine bolo vidno nielen labute, ale i modely najrôznejších typov lodi. Objavil sa maličký kajakár s veslami v ruke i krížnik, poslúchajúc povely z vysielačky na brehu. Vlastnej súťaže sa zúčastnili modely kategórie EX 500 a EXZ. Pretekári a ich mechanici z Českého Těšína, Rimavskej Soboty, Komárna, Banskej Bystrice a samo-zrejme Bratislavčania, už od rána ladili chod motorov, vymieňali batérie, vyvažovali loďky, zisťovali silu a smer vetra, skrátka — chystali sa na preteky. Sto bodov mohol získať len ten, koho loď trafila do bránky veľkej dva metre na vzdialenosť 50 metrov (V kategórii EX 500 bola bránka vzdialená 25 m).
Pôvab chémie v dievčenskej sukni
Hana Humlová, študentka, budúca štvrtáčka na Gymnáziu v Plzni.
MENO: Hana Humlová
POVOLANIE: študentka, budúca štvrtáčka na Gymnáziu v Plzni
TITUL: víťazka celoštátneho kola Stredoškolskej odbojnej činnosti v sekcii chémia v Znojme '81
STRETNUTIE: na II. medzinárodnom seminári o mimo-školskej činnosti žiakov stredných škôl v chémii v Bratislave v apríli 1982, na ktorom predniesla state zo svojej víťaznej práce „Príspevok k deleniu a identifikácii syntetických potravinárskych farbív".
OSOBNOSŤ: Zo skromnej a pôvabnej Hanky treba slová ťahať. Nechce hovoriť o sebe, ale o tom, čo urobila. Jej práca upútala mnohých odborníkov správnym „chemickým" myslením i popisom náročných metód, ktoré musela Hanka uskutočniť, aby dospela k výsledku. Objavila čaro chémie práve v tých chvíľach, keď po dlhých (úspešných i neúspešných) pokusoch podišla o krôčik dopredu. Ako začínala?
Dnes v podniku na výrobu ložísk - ZVL Kysucké Nové Mesto
Členovia mládežníckej Brigády socialistickej práce z metalurgie dbajú na znižovanie spotreby elektrickej energie.
V podniku na výrobu ložísk jednotlivé body „Mládežníckeho konta efektívnosti a kvality 7. päťročnice" rozpracoval celozávodný výbor SZM do výzvy, s ktorou sa obrátil na všetky základné organizácie SZM, mládežnícke kolektívy BSP, komplexné racionalizačné brigády, hliadky Reflektora mladých a celé osadenstvo podniku, aby prijali socialistické záväzky, ktoré by vyjadrovali: získať čo najviac úžitku z každej hodiny pracovného času (ale i voľného), maximálne hospodáriť s každým kilowattom elektrickej energie, s každým kilogramom surovín a materiálov, s každou korunou. Nezanedbateľnou skutočnosťou je i zavádzanie vedeckotechnických poznatkov do praxe.
Škoda Rapid (120) - automobil z roku 1986 pre domácich automechanikov
Vlastnili ste takéto auto? Aké sú vaše skúsenosti s Rapidkou?
Dodatok k názvu článku je zámerný a dozviete sa, čo spôsobovali prvé vyrábané verzie tohoto vozidla, ktoré malo mať športového ducha.
Škoda Rapid bol automobil vyrábaný v Automobilových závodoch Mladá Boleslav n. p. v Československu v rokoch 1984 – 1990. Šlo o dvojmiestne kupé (2+2) s dvoma núdzovými sedadlami v zadu a s motorom vzadu. Ľudovo nazývaná Rapidka bola priamym nástupcom vozidla Škoda Garde.
Zväzarm (Zväz pre spoluprácu s armádou)
Aká je história tejto organizácie, čo bolo jej poslaním a ako za čias socializmu vlastne fungovala?
Chceli ste sa za socializmu venovať rádioamatérstvu? Alebo kynológii? Lietaniu, potápaniu či motorizmu? Tak na to tu bol Zväzarm. Inak povedané, Zväz pre spoluprácu s armádou. Aká je história tejto organizácie a ako za čias socializmu vlastne fungovala?
Zväzarm bola dobrovoľná spoločenská organizácia, so vznikom 4. novembra 1951 na základe zákona č. 92/1951 o brannej výchove. Zväz vtedy združoval 10 spoločenských organizácií ako kolektívnych členov, v r. 1952 na zlučovacom zjazde prešiel na individuálne členstvo. Zväzarm plnil niektoré úlohy obrany štátu. Zastrešoval branné športy a technickú záujmovú činnosť, ale hlavne:
Mäsové výrobky za socializmu
Boli mäsové výrobky za socializmu lepšie ako tie dnešné?
Boli mäsové výrobky za socializmu chutnejšie, zdravšie?
Určite áno! Takto si zrejme odpovedala väčšina z čitateľov vekovej kategórie 40+ už po prečítaní nadpisu článku. Tí mladší si zas spomenú na situáciu, s ktorou sa už pravdepodobne stretli, a síce, ako pri konzumácii mäsových výrobkov ľudia skôr narodení povedali: toto nie je tá pravá chuť salámy ako za našich čias, tá klobása už dnes nemá žiadnu vôňu, ako mávala za komunistov, tie párky sú samá múka, nedajú sa porovnať s tými socialistickými ... a tak ďalej a tak podobne. Naozaj boli za čias centrálneho plánovania a ústredných zjazdov Komunistickej strany Československa lepšie, chutnejšie či dokonca zdravšie mäsové výrobky ako tie súčasné? My sme sa pokúsili nájsť na túto otázku nestrannú a fundovanú odpoveď.