R.F.K.

R.F.K.

Šéfredaktor magazínu

utorok, 05 marec 2024 13:06

F1 v Trenčíne?

DO ZÁKRUTY sa veľkou rýchlosťou ženie zelený Lotus a za nim v tesnej blízkosti Renault Turbo. Počuť škripot bŕzd, hučanie motorov. Divákmi prebehlo vzrušenie. Autá sa už dostali do jednej roviny. Napätie vrcholí. Ale Lotus sa nedal. Zo zákruty vyletel ako prvý a v cieľovej rovinke ešte zvýšil svoj náskok. červená zástavka rozhodcu rozhodla o jeho víťazstve. Formula 1 pod trenčianskym hradom? Áno. Tohto roku sa totiž uskutočnil II. ročník Grand Prix Laugaricio RC automodelov kategórie V 1, V 2 a EB, ktorú na počesť 35. výročia SNP, 1800 výročia Laugaricia, Medzi - národného roku dieťaťa a 30. výročia Pionierskej organizácie usporiadali CZO Zväzarmu a ZO Automodelov Matra pri TOS n. p. Trenčín v spolupráci s CZV KSS, ZV ROH a CZV SZM. Na novovybudovanom autodróme na Soblahovskej ulici súťažili nielen domáci pretekári z Matry TOS, ale aj z Brna, Ostravy, Košíc, Ostravy Poruby, z Nového Mesta/Váhom ba aj hostia z Poľska.

štvrtok, 29 február 2024 12:50

Hus divá (čo možno neviete)

HUS DIVÁ hniezdi v močiaroch a v okolí rybníkov. Na Slovensku ešte donedávna hniezdili husi na Záhorí, v povodí rieky Moravy, ale len vzácne. Po jej zregulovaní z vysušených močiarov samozrejme odleteli a dnes je hniezdenie husi divých na Slovensku veľmi neisté. Snáď zahniezdili ojedinele v povodí Dunaja, alebo pri niektorom väčšom rybníku. Hus divá je sťahovavá, zo zimovisk sa vracia už koncom februára a odlieta v auguste. Vo verkom množstve prelietavajú cez naše územie v období jarnej a jesennej migrácie. Zastavujú sa na rybníkoch a pomaly tečúcich vodách. No, žiaľ, i transmigrujúcich husi je u nás z roka na rok menej. Husi divé žijú v trvalom páre a po smrti jedného partnera sa druhý už obyčajne nespári. Hniezdiť začínajú skoro po prílete na hniezdiská. Hniezdo stavia samica a samec jej pomáha pri zbieraní materiálu. Samička znesie už koncom marca 3 až 10 bielych hrubozrnných vajec, ktoré neskôr počas sedenia dostávajú bledožlté a hnedasté škvrny. Na vajciach sedí 4 týždne. Po vyliahnutí mláďat sa pridá aj samec k „rodinke" a statočne ju bráni pred nepriateľmi. Páperie mláďat je žlté, postupne im záčina prerastať perie a v ôsmych týždňoch života sú už celkom operené.

Rádiový technik Technik diaľkových spojov. Prevádzkový technik. Prevádzkový technik výpočtovej techniky. Povolania, ktoré lákajú, ktoré priťahujú chlapcov túžiacich pracovať s najmodernejšou technikou, vykonávať zaujímavú a pri - tom spoločensky uznávanú prácu. Stretli sme sa s chlapcami, ktorým sa už pomaly ale iste vypĺňajú tieto túžby. Boli sme na návšteve vo Vojenskom učilišti Podjavorinských partizánov v Novom Meste nad Váhom. V učilišti, ktoré svoju históriu začalo písať sedemdesiatosem dni pred skončením najstrašnejšej vojny v dejinách ľudstva. Vtedy. 20. februára 1945 bolo rozhodnutím veliteľa Československého armádneho zboru generála Ludvíka Svobodu zriadené v Poprade Spojovacie učilište ako frontová škola pre prípravu veliteľov spojovacieho vojska. Počas tridsiatich piatich rokov zmenilo učilište svoje sídlo i názov. Len jeho poslanie sa nemení — pripravuje kádre pre našu armádu. Armádu nového typu, pripravenú kedykoľvek splniť svoje vlastenecké a internacionálne povinnosti pri obrane socializmu. Súdruh Zdeněk Dostalik strávil v Novom Meste nad Váhom kus života. Pred rokmi tu začínal ako poslucháč, dnes je jedným z tých, ktorí sa starajú o to, aby do armády odchádzali všestranne pripravení absolventi učilištia.

nedeľa, 18 február 2024 18:57

Prenosné rádio Steratrans R 2310 z NDR

PRI NÁVŠTEVE V NDR a pri zoznámení sa s prenosnými rádioprijímačmi a kazetovými magnetofónmi, zaujmú dve skutočnosti. Prvá, že v obchodoch nevidno japonské zariadenia exportované v neuveriteľných kvantách do Európy i Ameriky. Druhý poznatok vyplýva z prvého že v obchodoch je dostatok domácich výrobkov. Tie totiž v NDR vyrábajú v takom množstve typov a modifikácií, že nie je problém vybrať si a dovoz je zbytočný. Navyše k bohatému sortimentu prístrojov pružne reagujúcich na svetový trend, pristupuje pravidelné uvádzanie nových modelov, o. i. medzi posledné novinky patri prenosné rádio Steratrans R 2310 a rádio s kazetovým magnetofónom R 4100/4200.

nedeľa, 04 február 2024 17:47

Námorný maják - od ohňa k laseru

NA SVETE azda niet prímorskej krajiny bez majáku. Ťažko by sme tiež našli väčší ostrov, na ktorom by nebol aspoň jeden — dva. Odborná definícia pojmu maják znie: „Maják je zaradenie prevažne vežového typu, postavené na mieste s presne stanovenými súradnicami, vybavené svetelno technickým zariadením, ktorého viditeľnosť v noci siaha do vzdialenosti 15 míľ. Význam majákov je obrovský, pre bezpečnosť lodi sú mimoriadne dôležité, a preto ich stavali súčasne s vývojom a rozvojom moreplavby, teda veľmi dávno, už pred naším letopočtom. Pre orientáciu kapitánov plachetníc ich budovali Etruskovia, Feničania, stari Gréci a Rimania. Asi 120 m vysoký maják na ostrove Faros pred Alexandrijským prístavom, postavený v rokoch 299 — 288 pred n. I., pokladali v staroveku za jeden zo siedmich divov sveta. Stál až do roku 1375, keď ho zničilo zemetrasenie. Názov majáka na ostrove Faros (už zanikol — stal sa súčasťou pobrežia) žije v mnohých jazykoch ako názov majáka — vo francúzštine "phare", v španielčine a v taliančine "faro", v gréčtine "fáros". Aj rodopský kolos, ďalší zo siedmich divov sveta slúžil ako maják. Bola to 32 m vysoká socha boha slnka Hélia pred prístavom na gréckom ostrove Rodos v Egejskom mori. Postavili ju v rokoch 290 — 280 pred n. I. Obrovský Hélios stál na dvoch brehoch. Pomedzi jeho "rozkročené nohy" plávali aj najväčšie plachetnice. Hélios držal v ľavej ruke nádobu s ohňom. I tento div zničilo zemetrasenie, no za vlády Rimanov ho zrekonštruovali. Roku 672 noví páni na ostrove — Arabi — sochu predali. Po úpadku obchodu, predovšetkým v oblasti Stredozemného a Čierneho mora mnoho majákov prestalo pinit svoju úlohu. Po čase sa rozpadli a zanikli. V ranom stredoveku, keď sa obchod opäť začal vzmáhať v jednotlivých krajinách, vznikali a pribúdali nové majáky: roku 1139 postavili Capo di Faro v chýrnom janovskom prístave, roku 1163 (alebo 1158) maják Magnale v Livorne, atď. Pravdepodobne prvý maják v severnej Európe postavili roku 1222 pri starom hanzovom meste Lubeck, roku 1286 postavili maják v Hamburgu, roku 1349 v Rostocku Ďalšie pribúdali v nasledujúcich rokoch a storočiach. Nebývalý rozmach výstavby majákov nastal v 19. storočí — spolu s rozvojom moreplavby. Koncom 19. storočia námorné úrady na našej planéte evidovali vyše 6000 majákov. Dnes ich je asi 33 400.

nedeľa, 21 január 2024 17:17

Čo priniesla výstava ZENIT 79

Všetci dobre vieme, že skratka ZENIT znamená zručnosť, elán, nápaditosť, iniciatíva, tvorivosť — teda obsah toho, čo je typické a charakteristické pre mladú generáciu. Našu — socialistickú. Ale nie sú to len slová pre slová, najlepšie možno posúdiť ich obsah v určitom akte, ktorého výsledkom je zákonite niečo nové, lepšie, modernejšie i lacnejšie. Teda — konfrontácia.OTVORILI JU v prvý októbrový deň a patril jej celý týždeň. Reč je totiž o krajskej výstave vedeckotechnickej tvorivosti mládeže Západoslovenského kraja ZE-NIT 1979, ktorá bola inštalovaná v areáli výstaviska Trenčín — mesto módy Pod Sokolicami, v meste na Považí pod starobylým Matúšovým hradom. Svoju tvorbu prostredníctvom 700 exponátov tu prezentovali mladí robotníci, technici a inžinieri z podnikov a závodov kraja, mimo nezostala ani učňovská mládež, stredoškoláci a vysokoškoláci. Teda mládežnícke kolektívy, Reflektor mladých, komplexné racionalizačné brigády, za ktorými počet podaných zlepšovacích návrhov na počesť II. zjazdu SZM predstavoval číslo 1972 a hodnota skutočne realizovaných priniesla finančný efekt vyše 15 miliónov korún. A že je to výstava, na ktorú sa nedostane „hocičo", potvrdil fakt, že katalyzátor na syntézu vinylacetátu, ktorý je dielom zväzákov z podniku Duslo Šaľa, nielen zvíťazil na celoštátnej výstave v Ostrave, ale získal i titul Laureát TTM socialistických krajín.

štvrtok, 18 január 2024 16:58

Čas bilancovania

V NÁRODNOM HOSPODÁRSTVE máme za sebou neľahký rok. Dobre sa pamätáme na zimnú kalamitu, na nezvyčajne suchú jar, ktoré spôsobili nielen značný výpadok v priemyselnej a stavebnej výrobe, ale aj nepriaznivý rok v zbere obilovín a niektorých krmovín. Takže štvrtý rok 6. päťročnice znamenal aj dosť tvrdú skúšku pre každého pracujúceho. Treba však otvorene povedať, že všetky tieto skúšky len výraznejšie odhalili niektoré slabšie miesta našej ekonomiky, o ktorých sa síce už mnohokrát hovorilo, ale nie vždy sa účinne odstraňovali ich príčiny.

Predbežné výsledky plnenia plánu síce ukazujú, že vývojový trend, aj za situácie keď pôsobia tvrdšie vonkajšie a vnútorné činitele, je vzostupný. Vďaka obetavosti baníkov, energetikov i ďalších pracovníkov podarilo sa do značnej miery vyrovnať manko vo výrobe, ktoré vzniklo na začiatku roka. Táto skutočnosť však nie je v rozpore s faktom, že väčšina problémov tu zostala, efektívnosť výroby na mnohých pracoviskách je naďalej na neželateľnej nízkej úrovni. Pretrvávajú problémy v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch i v kooperácii medzi jednotlivými odvetviami. Napríklad traktoristi a mechanizátori v družstvách dobre vedia, čo pre nich znamená nedostatok niektorých druhov náhradných dielov k poľnohospodárskym strojom. Aj zdanlivá maličkosť môže totiž brzdiť priebeh poľných prác. Už mnohé roky zápasíme a nedostatkom skladovacích priestorov pre obilie, ale aj pre zemiaky a zeleninu.

streda, 03 január 2024 16:03

Žiť či nežiť.

Mám v rukách časopis Roháč z roku 1957. Čo som v ňom našiel? Čítajte:

Kostlivec v prijímacej kancelárii záhrobí prezrel si prísne bývalými očami novo príchodiacich obyvateľov druhého sveta. Bielokostná korešpondentka mechanicky zapisovala rozhovor kostlivca-prednostu so stránkami.
— Meno?
— Ľudovít Takáč.
— Zamestnanie?
— Dôchodca.
— Ako ste sa sem dostali?
— Odkázal ma sem, prosím, vedúci poštového úradu z Gbeliec.
Tu prednosta zavetril, nadýchal sa zhlboka mŕtvolného pachu a zvolal: — Cítim človečinu! Kto sa to opovážil rušiť náš pokoj?! Takáč sa nespokojne poobzeral okolo seba, potom vytiahol zrkadlo, pozrel aj na seba a neiste povedal: — Myslím, že ja. Neráčte sa prosím, hnevať, — ospravedlňoval sa, — ale keď ja som si nie načistom. Na zemi mi totiž tvrdia, že som zomrel. Tak som si myslel, keď som mŕtvy, nemám na svete čo robiť a išiel som sem.Ak - však myslíte, že sem nepatrím, tak dovoľte, aby som odišiel. Prednosta prelistoval v niekoľkých knihách a povedal živému mŕtvemu: — Nemám vás ešte ani v perspektívnom pláne. Môžete sa vrátiť. — Prosím úctivo, — ozval sa ešte Takáč, — a nemohli by ste mi dať o tom potvrdenie? Viete, pre poštový úrad. Tamojší vedúci totiž nechce žiadnemu pozemšťanovi veriť, že žije. Ani úradné potvrdenie z národného výboru ho nepresvedčilo. A Slovenskému úradu dôchodkového zabezpečenia stále tvrdí, že som mŕtvy. I zľutoval sa kostlivec a podal Tákačovi bez jediného slova potvrdenie. Takáč zrejme pochopil, lebo ihneď so spokojným úsmevom odišiel z druhého sveta a kamsi so veľmi ponáhľal...

sobota, 09 december 2023 16:29

Prenosný radioprijímač VEF 206

Prenosný rádioprijímač - superhet pre príjem v pásmach DV, SV, 6x KV (13m, 16m, 19m, 25-31m, 41-60m, 60-150m) a pre reprodukciu z magnetofónu osadený germániovými tranzistormi, pre napájanie z 6 ks zdroje 9 V. Karuselový volič rozsahov, prútová a feritová anténa, prípojka pre drôtovú anténu, stabilizátor napájania oscilátora a zmiešavača, dva mf zosilňovače, tónová clona, oválny reproduktor, výstup na slúchadlá (konektor Jack atypického priemeru), podsvetlená plast s hliníkovými doplnkami. Obvody sú medzi sebou rôzne jednosmerne viazané, napr. sa emitorový prúd nf predzosilňovača využíva na napájanie báz koncového stupňa. Dôvodom je zníženie príkonu.

štvrtok, 02 november 2023 14:01

Ako sa správne obliekať

VIETE, ŽE aj šaty a bielizeň môžu spôsobovať podráždenia až ochorenia kože? Na kožu nepriaznivo pôsobí buď samotná tkanina alebo farbivá, impregnačné látky, zvyšky čistiacich prostriedkov a pod. Vplyvom nevhodného oblečenia vznikajú buď nové ochorenia, alebo už jestvujúce sa liečbou nezlepšujú, alebo ešte zhoršujú (napr. ekzémy).

Strana 1 z 41
 

Vyhľadávanie

 

80. roky socializmu

  • Ako sa správne obliekať
    Ako sa správne obliekať VIETE, ŽE aj šaty a bielizeň môžu spôsobovať podráždenia až ochorenia kože? Na kožu nepriaznivo pôsobí buď samotná tkanina alebo…
  • Statočná Alena
    Statočná Alena „JE TO DIEVČA, ktoré má nesmierne statočný vzťah ku svojej práci i k životu.” Toľko nám povedal na začiatku nášho…
  • Civilná obrana ČSSR
    Civilná obrana ČSSR V POSLEDNOM trojročnom období snažia sa vojenské kruhy USA a jeho satelity v NATO zbrzdiť dlhodobú mierovú iniciatívu ZSSR a…
  • ZDŠ - zberači liečivých rastlín v Alekšinciach
    ZDŠ - zberači liečivých rastlín v Alekšinciach Medzi najaktívnejších zberačov liečivých rastlín patria iskry a pionieri ZDŠ v Topoľčiankach a Alekšinciach. Tak ich pochválila súdružka Ondriašová —…
  • Súťaž zručnosti ZENIT v profesii mäsiar
    Súťaž zručnosti ZENIT v profesii mäsiar V Nitre (píše sa november rok 1981 - pozn. redakcie) sa zišlo 30 mladých ľudí zo Západoslovenského kraja, aby si…
  • Škoda GARDE
    Škoda GARDE NÁVŠTEVNÍCI tohtoročného Medzinárodného strojárske-ho veľtrhu v Brne v expozícii AZNP Mladá Boleslav mali možnosť si prezrieť nový československý automobil ŠKODA…
Chodí štěstí dokola, sem tam padne na vola.

České přísloví

Len dotial človek bez starosti žije, dokial si gombík zapät nevie.

Slovenské príslovie

 

Zdeněk Svěrák

 

ONLINE

Práve tu je 214 návštevníkov a žiadni členovia on-line

 

Vojnové roky

 

Kolektivizácia

 

Stagnácia

  • Zasedání ÚV KSČ 31. 5. 1969
    Zasedání ÚV KSČ 31. 5. 1969 Soudružky a soudruzi dnešnímu zasedání ÚV se předkládá návrh, aby byli někteří soudruzi vyloučeni z pléna ÚV, mezi nimi i…
 

Normalizácia

  • Zväzáci na poliach
    Zväzáci na poliach CHARAKTERISTICKOU ČRTOU minulého roka i dnešných dní je zvýšená pracovná aktivita našich pracujúcich, ku ktorej predovšetkým mobilizoval XV zjazd KSČ.…
 

Socialismus

  • Nežná revolúcia
    Nežná revolúcia Nežná revolúcia označuje nekrvavé udalosti, ktoré prebehli v Československu s cieľom odstrániť komunistickú vládu. Dvadsať rokov po vpáde komunistických vojsk…
 

Privatizácia

  • Mečiarizmus
    Mečiarizmus Mečiarizmus - pojem, ktorý sa stal na Slovensku "legendou". O mečiarizme sa toho v slovenskej tlači veľmi veľa popísalo. Písali…
 

Globalizácia

  • KGB
    KGB KGB. Táto skratka je známa hádam väčšine ľudí. Ale málo kto by si si z tejto skratky vytvoril na Slovensku…
 

Pripravované články

Mačka pri každom dopade dopadne vždy na všetky štyri. Prečo?

Mačka pri každom dopade dopadne vždy na všetky štyri. Prečo?

S fotografiami sa objavilo vysvetlenie pádu mačky. Vychádzalo to z pohybu niektorých časti tela, najmä chvosta a vzduchu, ktoré otáčajú mačku pri páde na zem.

Bude publikované:
streda, 20 marec 2024 08:00


Rozhovor pomocou hvízdania? A prečo nie.

Rozhovor pomocou hvízdania? A prečo nie.

Technika vyludzovania zvuku v podstate nie je odlišná od bežného hvízdania. Hvízdat možno zaokrúhlením oboch pier alebo pomocou prstov v rôznych polohách.

Bude publikované:
pondelok, 01 apríl 2024 13:00


Loading ...
Magazín retro spomienok so širokým časovým tématickým obsahom z obdobia bývalého Československa.
Retromania 2010 - 2024. Všetky zobrazené ochranné známky, fotografie a informácie sú majetkom ich oprávnených vlastnikov.
Tento projekt zrealizovalo holdysoftware.sk
Tieto webstránky využívajú súbory Cookies. Ak pokračujete bez zmenenia nastavení súborov cookies, súhlasíte s ich použitím. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.