pondelok, 19 december 2016 17:29

Rozhlasové zvučky Československého rozhlasu

Napísal(a)
Tento článok má slov
Čas čítania: min.
Úroveň obtiažnosti čítania :
Ohodnotiť túto položku
(20 hlasov)
Rozhlasové zvučky Československého rozhlasu Rozhlasové zvučky Československého rozhlasu wikimedia.org

Československý rozhlas bol v rokoch 1948 až 1991 štátnou a v rokoch 1991, 1992 verejnoprávnou inštitúciou v Československu. Do roku 1991 mal monopol na rozhlasové vysielanie. Československý rozhlas vznikol v apríli 1948 zlúčením podnikov Český rozhlas, spol. s r.o. a Slovenský rozhlas, spol. s r.o. a zanikol v decembri 1992 so zánikom Česko-Slovenska. Prvé verejné rozhlasové vysielanie v Československu sa uskutočnilo 28. októbra 1919 z Prahy. Pravidelné vysielanie sa začalo 18. mája 1923. ČSR sa stala druhou európskou krajinou s pravidelným rozhlasovým vysielaním. Prvé rozhlasové prijímače na Slovensku sú zaznamenané k roku 1924. V roku 1924 sa začalo používať slovo "rozhlas", predtým sa hovorilo o rádiofónii.
V roku 1925 bolo spustené vysielanie v jazykoch národnostných menšín (v nemčine, maďarčine a rusínčine). V roku 1926 začalo vysielať štúdio v Brne a Bratislave a v roku 1927 v Košiciach (koncom roka 1938 štúdio presunuté do Maďarmi neobsadeného Prešova). Neskôr v Ostrave a v roku 1936 v Banskej Bystrici. Tesne pred rozpadom Československa bol podnik Radiojournal premenovaný na Československý rozhlas, spol. s r.o. O pár mesiacov neskôr, v roku 1939, sa tento podnik rozpadol na slovenský a český rozhlasový podnik, táto situácia trvala až do opätovného zlúčenia týchto podnikov do spoločnej a teraz už explicitne štátnej inštitúcie "Československý rozhlas" vytvorenej v roku 1948 po prevzatí moci v štáte zo strany Komunistickej strany Československa.
V roku 1953 začala vysielať Československá televízia, ktorá bola do roku 1957 súčasťou Československého rozhlasu a až potom sa organizačne osamostatnila. V roku 1955 bolo spustené vysielanie rozhlasu aj po drôte. Na Slovensku bolo v roku 1957 otvorené krajské štúdio v Banskej Bystrici. Koncom 60. rokov a intenzívnejšie od začiatku 70. rokov sa začalo vysielať aj stereofonicky.

V 70. a 80. rokoch vysielal Česko-slovenský rozhlas nasledujúcich päť hlavných programov:

  1. Stanica Praha (od roku 1952 na stredných vlnách a VKV) - všeobecný program v českom jazyku
  2. Stanica Bratislava (od roku 1952 na stredných vlnách a VKV) - všeobecný program v slovenskom jazyku
  3. Stanica Hviezda (založená 1968, predtým od roku 1950 pod názvom "M", a od roku 1952 pod názvom "Československo" na dlhých a stredných) - spravodajstvo
  4. Stanica Vltava (založená 1971 na vlnách VKV) - umelecký a vzdelávací program v českom jazyku
  5. Stanica Devín (založená 1971 na vlnách VKV) - umelecký a vzdelávací program v slovenskom jazyku

Všetko toto vysielanie pochádzalo z ústredných štúdií v Prahe a Bratislave a krajových štúdií v Českých Budějoviciach, Plzni, Hradci Králové, Ústí nad Labem, Brne, Ostrave , Košiciach (od 1986 aj v Prešove) a Banskej Bystrici. Existoval aj program "Interprogram" Rádia Praha. Išlo o 5-hodinový hudobný program, každých 15 minút prerušovaný správami v češtine-slovenčine, nemčine, francúzštine a angličtine.

Neodmysliteľne k rozhlasovým staniciam patrili i rozhlasové zvučky, podľa ktorých sa dalo posluchom zistiť, o akú rozhlasovú stanicu ide. Boli v podstate v dnešnej terminológii povedané ich vizitkou.

Išlo spravidla o pár tónov, alebo taktov nejakej skladby, charakteristickej pre oblasť, odkiaľ stanica vysiela. Zvučka stanice sa predtým používala pred začatím vysielania na danej vlne, kedy sa opakovala niekoľkokrát a slúžila pre doladenie na správny kmitočet. Následne sa ozývala v nepravidelných intervaloch, obvykle po časovom znamení a bola doplnená ohlásením stanice slovami.

Na dlhých a stredných vlnách bol význam zvučky skôr symbolický a reprezentatívny, ladenie rádioprijímača sa vykonávalo ľahko aj bez nej. Na krátkych vlnách naopak sa podľa zvučky ladili stanice veľmi dobre, pretože svoju zvučku vysielali niekoľko minút pred začatím relácie, takže poslucháč sa pomocou ladiaceho gombíka mohol naladiť včas a nestratil tak začiatok vysielania.

V nasledujúcej časti sme pripravili hlavne pre pamätníkov rozhlasové zvučky vysielané Československým rozhlasom pomocou ktorých sa tí skôr narodení môžu vrátiť do čias svojej mladosti. A tým neskôr narodeným to možno dá pocit zašlých časov starého Československa.

Zdroj zvukových súborov: Radiohistorie - A.Petrželka

Rádio Praha - hlavná stanica celoštátneho spravodajstva, publicistiky a osvety. Populárne melódie, reportáže, koncerty, dychovka, športové reportáže, hry, divadlo. 


Rádio Brno - významná stanice moravská, propaguje a natáča folklór, regionálnu literatúru a divadlo, má vlastné štúdiové orchestre. 

Rádio Ostrava - významná stanica pre severomoravský region. 

Rádio České Budějovice - jihočeské krajské štúdio, miestny folklór, kultúra a šport. 

Rádio Hradec Králové - východočeské krajské štúdio, kultúra, šport. 

Rádio Plzeň - západočeské krajské štúdio, preslávené celoštátne najmä reláciou "hrajú a spievajú Plzeňáci". 

Rádio Rádio ústí nad Labem - severočeské krajské štúdio, kultúra, šport, príroda. 

Rozhlasová stanica Bratislava - Slovensko I - hlavná slovenská rozhlasová stanice, osveta pre slovenského poslucháča, divadlo, kultúra, šport. 

Rozhlasová stanica Bratislava - kraj - vysielanie pre Bratislavský kraj, miestny folklór, ľudové dychovky, vinárstvo. 

Rozhlasová stanica Košice - významná východoslovenská stanica, za 1.republiky vysielala aj pre Zakarpatskú Rus (folklór, kultúra).

Vysielač Banská Bystrica - táto stanica sa preslávila najmä za SNP svojím povstaleckým vysielaním. Zabezpečovala rozhlasové vysielanie pre stredné a severné Slovensko.

Stanica Československo - Celoplošná stanice na DV a VKV. Pop hudba, reportáže, krátke správy - pre mladých.

Rádio Hviezda - bývalá stanica Československo premenovaná v roku 1970 na rádio Hviezda. Prúd hudby, správ, reportáží a publicistiky, zameraná najmä na mladších poslucháčov. Od 1.1.1973 začala vysielať 24 hodín denne. Cez deň sa vysielala relácia magazín Tribuna, v ktorej sa prezentovali výsledky výstavby socializmu, plnenie plánov päťročnice, stava rôznych priemyselných závodov a podobne.

Rádio Vltava - bývalá stanica Československo II, premenovaná v roku 1972. Náplňou je hlavne kultúrne zameranie, klasická hudba, jazz, literárne relácie, divadlo.

Rádio Devín - pôvodne Slovensko II, premenovanej v r 1972, náplň obdobná ako má Vltava, len s preferencií slovenských interpretov, divadiel a podobne.

Rozhlasová stanica Melódia - stanice pohodovej hudby, zriadená v roku 1986. Zanikla v roku 1988 a bola nahradená stanicou EM (Elán-Mikrofórum).

Rádio Praha - interprogram - vysielanie pražského rozhlasu pre zahraničné poslucháčov, krajanov a našich turistov, ktorí vycestovali do zahraničia. Okrem češtiny a slovenčiny sa vysielalo anglicky, nemecky, francúzsky, španielsky a v mnohých iných jazykoch, kam bolo smerované ideologické pôsobenie. Stanica výrazne propagovala RVHP a výdobytky socializmus. Jej hlavné zameranie bolo politicko-propagandistické.

Zdroj: Wikipedia, Radiohistorie - A.Petrželka

Zobrazené 21036 krát
R.F.K.

Šéfredaktor magazínu

3 komentáre

  • jozef piatok, 01 apríl 2016 19:26 Napísal(a) jozef

    članok je samozrejme vyborny...ale kde su tie slubovane zvucky? aspon mne sa tu nic nezobrazuje...skoda

  • Richard piatok, 05 júl 2019 08:54 Napísal(a) Richard

    Vďaka, je to super, že ste to sem takto dali. Som nadšencom rádia a tieto zvucky si dobre pamätám.

  • stano sobota, 24 október 2020 17:51 Napísal(a) stano

    Výborne, len zvuková stpoa znelky sa nedá prehrať.

Napíšte komentár

Zverejnenie komentára z dôvodu neúnosných reklamných aktivít niektorých návštevníkov podlieha schváleniu administrátorom. Tým ale nie je dotknutá sloboda slova, ak nie sú porušené pravidlá tohoto portálu. Komentáre sú následne zverejnené do 24 hodín.

 

Vyhľadávanie

 

80. roky socializmu

  • Ako sa správne obliekať
    Ako sa správne obliekať VIETE, ŽE aj šaty a bielizeň môžu spôsobovať podráždenia až ochorenia kože? Na kožu nepriaznivo pôsobí buď samotná tkanina alebo…
  • Statočná Alena
    Statočná Alena „JE TO DIEVČA, ktoré má nesmierne statočný vzťah ku svojej práci i k životu.” Toľko nám povedal na začiatku nášho…
  • Civilná obrana ČSSR
    Civilná obrana ČSSR V POSLEDNOM trojročnom období snažia sa vojenské kruhy USA a jeho satelity v NATO zbrzdiť dlhodobú mierovú iniciatívu ZSSR a…
  • ZDŠ - zberači liečivých rastlín v Alekšinciach
    ZDŠ - zberači liečivých rastlín v Alekšinciach Medzi najaktívnejších zberačov liečivých rastlín patria iskry a pionieri ZDŠ v Topoľčiankach a Alekšinciach. Tak ich pochválila súdružka Ondriašová —…
  • Súťaž zručnosti ZENIT v profesii mäsiar
    Súťaž zručnosti ZENIT v profesii mäsiar V Nitre (píše sa november rok 1981 - pozn. redakcie) sa zišlo 30 mladých ľudí zo Západoslovenského kraja, aby si…
  • Škoda GARDE
    Škoda GARDE NÁVŠTEVNÍCI tohtoročného Medzinárodného strojárske-ho veľtrhu v Brne v expozícii AZNP Mladá Boleslav mali možnosť si prezrieť nový československý automobil ŠKODA…
Chodí štěstí dokola, sem tam padne na vola.

České přísloví

Len dotial človek bez starosti žije, dokial si gombík zapät nevie.

Slovenské príslovie

 

Zdeněk Svěrák

 

ONLINE

Práve tu je 146 návštevníkov a žiadni členovia on-line

 

Vojnové roky

 

Kolektivizácia

  • Dovolená s Andělem
    Dovolená s Andělem Kto žeby nevidel túto filmovú klasiku o trávení dovoleniek v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Dnes už v novom…
 

Stagnácia

 

Normalizácia

  • Miazgovci
    Miazgovci Miazgovci - animovaný seriál Ktorý patril hádam medzi najsledovanejšie detské seriály sedemdesiatych a začiatkom osemdesiatych rokov. Seriál postupne vznikal medzi…
 

Socialismus

 

Privatizácia

  • Kysuca, kysuca, netečie vodička
    Kysuca, kysuca, netečie vodička Súdiac podľa listu podpísaného viacerými obyvateľmi obce Olešná (časť Potôčky) z horných Kysúc, nemajú kysucké predajne domácich potrieb problémy s…
 

Globalizácia

  • Helena Růžičková
    Helena Růžičková Helena Růžičková (Helena Málková) kurpulentná žena si zo svojej nadváhy dokázala spraviť ochrannú známku. Jej výzor a duch bol neopakovateľný.…
 

Pripravované články

Mačka pri každom dopade dopadne vždy na všetky štyri. Prečo?

Mačka pri každom dopade dopadne vždy na všetky štyri. Prečo?

S fotografiami sa objavilo vysvetlenie pádu mačky. Vychádzalo to z pohybu niektorých časti tela, najmä chvosta a vzduchu, ktoré otáčajú mačku pri páde na zem.

Bude publikované:
streda, 20 marec 2024 08:00


Rozhovor pomocou hvízdania? A prečo nie.

Rozhovor pomocou hvízdania? A prečo nie.

Technika vyludzovania zvuku v podstate nie je odlišná od bežného hvízdania. Hvízdat možno zaokrúhlením oboch pier alebo pomocou prstov v rôznych polohách.

Bude publikované:
pondelok, 01 apríl 2024 13:00


Loading ...
Magazín retro spomienok so širokým časovým tématickým obsahom z obdobia bývalého Československa.
Retromania 2010 - 2024. Všetky zobrazené ochranné známky, fotografie a informácie sú majetkom ich oprávnených vlastnikov.
Tento projekt zrealizovalo holdysoftware.sk
Tieto webstránky využívajú súbory Cookies. Ak pokračujete bez zmenenia nastavení súborov cookies, súhlasíte s ich použitím. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.