V roku 1958 vznikol národný podnik Figaro
Všetkým deckám v tej dobe známy, ako sladký raj Československých cukroviniek. Veď kto by nepoznal Figaro. Hádam každé dieťa vedelo, že odkiaľ sú cukríky v obchodoch. No predsa z Figara. Dnes je v našich obchodných reťazcoch toľko cukroviniek, že sa človek pri ich nákupe takmer nedíva, že kto to vyrába, ale hľadí sa skôr na cenu a či to pochádza z Francúzka, Nemecka, alebo Poľska je poväčšine jedno. Ale nie za čias socialistického Československa. Vynikajúce čokolády, cukríky, ktorých nikdy nebolo v detských vreckách dosť. Figaro sa od roku 1968 stalo súčasťou súčasťou Československých čokoládovní. Figaro vyrábalo čokoládu, kakao, marcipán, rôzne cukrovinky, oblátky a ikandované ovocie. Vo výrobe cukroviniek prevládali dropsy, furé, karamelky, želé, fondánové salónky a nečokoládové dražé. Pamätáti si na ich chuť? Ja áno. Boli vynikajúce. História Figara siaha až k 19. storočiu, ale najväčší rozmach Figaro zaznamenalo na počiatku 20. storočia, kde jej najväčšiu výrobnú produkciu za Rakúska Uhorska predstavovali mliečne karamelky, ktoré sa vyrábali samozrejme ako inak, ručne. A v tej dobe sa predávali aj v automatoch na železničných staniciach. Naše staré mamy ich poznali pod menom štolverky.
Ale ja sa vráti nie do tak minulej doby, ale do čias, keď som bol malý chlapec a miloval som všetko sladké. Pre vás, pamätníkov som našiel jedno zaujímavé video z čias socialistického Figara, konkrétne dokument priamo z výrobného procesu, kde Figaro ešte nebol národným podnikom Fiagro, ale bratislavským závodom Stollwerck. Neviem, ako vám, ale mne to veľmi pripomína moje detstvo, aj keď som sa narodil o niečo neskôr, než je datovaný tento dokument, ale tá atmosféra Figara sa z tých čias zachovala skutočne veľmi, veľmi dlho.