utorok, 20 august 2019 10:58

Chlieb

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Chlieb Chlieb pixabay.com

Zvyčajne sa dnes zvykne hovorievať, že chuť chleba za socializmu bola lepšia. Pri výrobe chleba sa v tých časoch používala metóda klasického kvasu takzvaného tretieho stupňa. To zaisťovalo chlebovému cestu dostatočné zakyslenie, bez nutnosti používať vo výrobnom procese pekárske droždie. Takto upečený chlieb mal výbornú chuť a vôňu, na ktorú dnešní pamätníci hádam radi spomínajú. V Československu sa chlieb piekol vo veľkopekárňach (šlo o národné podniky). Typická veľkokapacitná pekáreň mala tri pece. Priemerná krajská pekáreň zásobovala pekárenskými výrobkami približne sto tisíc obyvateľov. Metóda kvasu tretieho stupňa pri výrobe chleba bola vyvinutá v priebehu 60. rokov 20. storočia v bývalom Výskumnom ústave mlynského a pekárenského priemyslu v Prahe. Kvas sa v tedy vyrábal nepretržite.

Najväčšie pekárenské závody (podniky potravinárskeho priemyslu) mali výkon až 1,6 ton chleba za hodinu. V najväčších mestských aglomeráciách sa vyrábalo zhruba desať druhov chleba. A ako je to dnes? Dnes je na trhu toľko druhov chleba, že je to z môjho pohľadu až mätúce a  chlieb a pečivo bojuje o cenu zákazníka. Tí čo hľadajú kvalitu ju nájdu. Cena za kvalitu je dnes ale oveľa vyššia ako tomu bola za socializmu, keď pekárenské výrobky (chlieb a rožky) mali takmer rovnakú kvalitu po celom Československu. Keďže trh je neustály boj medzi kvalitou a cenou a obchodnými reťazcami, chlieb na našich pultoch má skutočne rozdielnu kvalitu.Chlieb za socializmu vydržal "čerstvý" zabalený napríklad v utierke aj niekoľko dní. Dnes ak chlieb nezjete najneskôr do druhého dňa, stvrdne a začne sa drobiť a je súci na vyhodenie. Dnes pri dostatku potravín a konzumného spôsobu života si len málo kupujúcich láme hlavu nad jeho trvanlivosťou. Každý chlieb, ktorý vytiahnu čerstvý z pece je najchutnejší. Veľké obchodné reťazce ho pečú (podľa mňa skôr prihrejú) priamo v obchode. Na pultoch obchodov je vždy čerstvý - dnes a maximálne zajtra ráno (z môjho pohľadu). Ja si pamätám ešte z čias mojej vojenčiny, že nikdy nám vo vojenskej kuchyni nedali čerstvo privezený chlieb. Uskladňoval sa a dával sa do výdaja vojakom až o niekoľko dní.

Po páde socializmu začína transformácia a vznik regionálnych malých remeselných pekární, ktoré začali vyrábať chlieb náhradným spôsobom, takzvanou zrýchlenou metódou, kedy sa potrebné kyseliny do chlebového cesta nalievajú v koncentrovanej forme. Táto technológia výroby sa však bez pridania droždia nezaobíde. Zásadný rozdiel medzi chlebom kvaskovým a drožďovými spočíva v náhrade zakysľujúcej zložky. Pri tomto spôsobe výroby nevznikajú potrebné aromatické látky, ktoré robia chleba chlebom, ktorý bol typický pre socializmus. Dnes už len málo ktorý zákazník pri kúpe ovoniava chlieb. Ja to napríklad robím. A keď si občas všimnem reakcie okolo na kupujúcich (asi majú podozrenie že chlieb ovoniam preto, aby som zistil či nie je plesnivý, alebo či nesmrdí), len sa usmejem.

Pokrok nezastavíš, hovorí sa, a zisk so znižovaním nákladov ide ruka v ruke a z Nemecka k nám dorazila nová výrobná metóda takzvaného stabilizovaného kvasu. Ide o živý kvas, ktorý má síce výhodu v tom, že tvorí kyseliny a aromatické látky, ako klasický kvas, ale nemá kypriaci mohutnosť, a preto je ho nutné kombinovať s droždím. Na trhu však zostala ešte skupina pekární, ktoré vyrábajú chlieb klasickou metódou a nehodlajú ju vďaka dosahovanej vysokej kvalite chleba, opustiť.

Zobrazené 523 krát Naposledy zmenené streda, 21 august 2019 17:19
R.F.K.

Šéfredaktor magazínu

Media

Pekáreň v Polomke (1983) youtube

1 komentár

  • výpekár utorok, 10 december 2019 19:13 Napísal(a) výpekár

    Ale kdeže, v socializme bola aj zrýchlená drožďová metóda! Sám som to videl, ked som dva mesuace brigadoval v pekárni, mal som možnosť si všetko dobre prezrieť. Majster len klial na vedenie, lebo donekonečna zvyšovali plán, ľudí málo, pec iba jedna, aj tá šla na maximum. Drožďovou metódou bežali už od r.1969, s nástupom normalizácie. Takže tak. A pekáreň? Tá už vo Vranove neexistuje.

Napíšte komentár

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 

Vyhľadávanie

 

70. roky normalizácie

  • Chlieb
    Chlieb Zvyčajne sa dnes zvykne hovorievať, že chuť chleba za socializmu bola lepšia. Pri výrobe chleba sa v tých časoch používala…
  • Začiatky hodinárskej výroby značky PRIM
    Začiatky hodinárskej výroby značky PRIM Za začiatok priemyselnej hodinárskej výroby v povojnovom Československu možno považovať rok 1946 a to podnikom Chronotechna v Liberci. Komunistická vláda…
  • Vodné dielo Liptovská Mara
    Vodné dielo Liptovská Mara Liptovská Mara vodné dielo na strednom Liptove na Slovensku, pri Liptovskom Mikuláši. Vodné dielo je súčasťou systému priehrad Vážskej kaskády.…
  • Chuť socializmu. Sortiment, predaj, podpultovky, alebo čo a ako sa kupovalo
    Chuť socializmu. Sortiment, predaj, podpultovky, alebo čo a ako sa kupovalo Chuť potravín v zážitkoch. Možno aj takto by som ja z môjho retro pohľadu mohol nazvať chuť socializmu na tanieri.…
  • Československá diaľnica D1
    Československá diaľnica D1 Diaľnica D1 (tiež Brnenská diaľnica) je najstaršia a najdlhšia diaľnica na území Česka (a historicky prvá diaľnica Československa), ktorá mala…
  • Životospráva za socializmu
    Životospráva za socializmu Večná téma. I v súčasnosti. Dnes na nás takmer zo všetkých strán pôsobia rôzne médiá, reklamy o tom, ako sa…
Sklenka vína ti neuškodí, a plnou bečku nevypiješ.

Slovácké přísloví

Jiří Menzel

Tolerance není lhostejnost, ale moudrá víra, že i ten druhý může mít pravdu.

 

ONLINE

Práve tu je 115 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Nedal pán boh svini rohy, ani žene mužské nohy.

Slovenské príslovie

 

Vojnové roky

 

Kolektivizácia

  • Dovolená s Andělem
    Dovolená s Andělem Kto žeby nevidel túto filmovú klasiku o trávení dovoleniek v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Dnes už v novom…
 

Stagnácia

  • Radošínske naivné divadlo
    Radošínske naivné divadlo Radošínske naivné divadlo slovenský profesionálny divadelný súbor, sídliaci v Bratislave, za založený 25. decembra 1963 v Radošine Stanislavom Štepkom Patrí…
 

Normalizácia

  • Rysavá jalovica
    Rysavá jalovica Martin Kukučín predbehol svoju dobu pretože mentalita Slovákov sa za tie roky skutočne nezmenila. Ani v dnešných časoch. Je skutočne…
 

Socialismus

  • Poistenie a zabezpečenie domácnosti
    Poistenie a zabezpečenie domácnosti Poistenie a zabezpečenie domácnosti bolo za čias socializmu jednou z mála využívaných služieb Pretože policajný štát, akým Československo tej doby…
 

Privatizácia

  • Mečiarizmus
    Mečiarizmus Mečiarizmus - pojem, ktorý sa stal na Slovensku "legendou". O mečiarizme sa toho v slovenskej tlači veľmi veľa popísalo. Písali…
 

Globalizácia

 

Pripravované články

V tejto chvíli redakcie nepripravuje žiadne nové články pre zverejnenie
Loading ...
Magazín retro spomienok so širokým časovým tématickým obsahom z obdobia bývalého Československa.
Retromania 2010 - 2019. Všetky zobrazené ochranné známky, fotografie a informácie sú majetkom ich oprávnených vlastnikov.
Tento projekt zrealizovalo holdysoftware.sk
Tieto webstránky využívajú súbory Cookies. Ak pokračujete bez zmenenia nastavení súborov cookies, súhlasíte s ich použitím. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.