utorok, 20 august 2019 10:58

Chlieb

Napísal(a)
Tento článok má slov
Čas čítania: min.
Úroveň obtiažnosti čítania :
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Chlieb Chlieb pixabay.com

Zvyčajne sa dnes zvykne hovorievať, že chuť chleba za socializmu bola lepšia. Pri výrobe chleba sa v tých časoch používala metóda klasického kvasu takzvaného tretieho stupňa. To zaisťovalo chlebovému cestu dostatočné zakyslenie, bez nutnosti používať vo výrobnom procese pekárske droždie. Takto upečený chlieb mal výbornú chuť a vôňu, na ktorú dnešní pamätníci hádam radi spomínajú. V Československu sa chlieb piekol vo veľkopekárňach (šlo o národné podniky). Typická veľkokapacitná pekáreň mala tri pece. Priemerná krajská pekáreň zásobovala pekárenskými výrobkami približne sto tisíc obyvateľov. Metóda kvasu tretieho stupňa pri výrobe chleba bola vyvinutá v priebehu 60. rokov 20. storočia v bývalom Výskumnom ústave mlynského a pekárenského priemyslu v Prahe. Kvas sa v tedy vyrábal nepretržite.

Najväčšie pekárenské závody (podniky potravinárskeho priemyslu) mali výkon až 1,6 ton chleba za hodinu. V najväčších mestských aglomeráciách sa vyrábalo zhruba desať druhov chleba. A ako je to dnes? Dnes je na trhu toľko druhov chleba, že je to z môjho pohľadu až mätúce a  chlieb a pečivo bojuje o cenu zákazníka. Tí čo hľadajú kvalitu ju nájdu. Cena za kvalitu je dnes ale oveľa vyššia ako tomu bola za socializmu, keď pekárenské výrobky (chlieb a rožky) mali takmer rovnakú kvalitu po celom Československu. Keďže trh je neustály boj medzi kvalitou a cenou a obchodnými reťazcami, chlieb na našich pultoch má skutočne rozdielnu kvalitu.Chlieb za socializmu vydržal "čerstvý" zabalený napríklad v utierke aj niekoľko dní. Dnes ak chlieb nezjete najneskôr do druhého dňa, stvrdne a začne sa drobiť a je súci na vyhodenie. Dnes pri dostatku potravín a konzumného spôsobu života si len málo kupujúcich láme hlavu nad jeho trvanlivosťou. Každý chlieb, ktorý vytiahnu čerstvý z pece je najchutnejší. Veľké obchodné reťazce ho pečú (podľa mňa skôr prihrejú) priamo v obchode. Na pultoch obchodov je vždy čerstvý - dnes a maximálne zajtra ráno (z môjho pohľadu). Ja si pamätám ešte z čias mojej vojenčiny, že nikdy nám vo vojenskej kuchyni nedali čerstvo privezený chlieb. Uskladňoval sa a dával sa do výdaja vojakom až o niekoľko dní.

Po páde socializmu začína transformácia a vznik regionálnych malých remeselných pekární, ktoré začali vyrábať chlieb náhradným spôsobom, takzvanou zrýchlenou metódou, kedy sa potrebné kyseliny do chlebového cesta nalievajú v koncentrovanej forme. Táto technológia výroby sa však bez pridania droždia nezaobíde. Zásadný rozdiel medzi chlebom kvaskovým a drožďovými spočíva v náhrade zakysľujúcej zložky. Pri tomto spôsobe výroby nevznikajú potrebné aromatické látky, ktoré robia chleba chlebom, ktorý bol typický pre socializmus. Dnes už len málo ktorý zákazník pri kúpe ovoniava chlieb. Ja to napríklad robím. A keď si občas všimnem reakcie okolo na kupujúcich (asi majú podozrenie že chlieb ovoniam preto, aby som zistil či nie je plesnivý, alebo či nesmrdí), len sa usmejem.

Pokrok nezastavíš, hovorí sa, a zisk so znižovaním nákladov ide ruka v ruke a z Nemecka k nám dorazila nová výrobná metóda takzvaného stabilizovaného kvasu. Ide o živý kvas, ktorý má síce výhodu v tom, že tvorí kyseliny a aromatické látky, ako klasický kvas, ale nemá kypriaci mohutnosť, a preto je ho nutné kombinovať s droždím. Na trhu však zostala ešte skupina pekární, ktoré vyrábajú chlieb klasickou metódou a nehodlajú ju vďaka dosahovanej vysokej kvalite chleba, opustiť.

Zobrazené 3076 krát
R.F.K.

Šéfredaktor magazínu

Media

Pekáreň v Polomke (1983) youtube

1 komentár

  • výpekár utorok, 10 december 2019 19:13 Napísal(a) výpekár

    Ale kdeže, v socializme bola aj zrýchlená drožďová metóda! Sám som to videl, ked som dva mesuace brigadoval v pekárni, mal som možnosť si všetko dobre prezrieť. Majster len klial na vedenie, lebo donekonečna zvyšovali plán, ľudí málo, pec iba jedna, aj tá šla na maximum. Drožďovou metódou bežali už od r.1969, s nástupom normalizácie. Takže tak. A pekáreň? Tá už vo Vranove neexistuje.

Napíšte komentár

Zverejnenie komentára z dôvodu neúnosných reklamných aktivít niektorých návštevníkov podlieha schváleniu administrátorom. Tým ale nie je dotknutá sloboda slova, ak nie sú porušené pravidlá tohoto portálu. Komentáre sú následne zverejnené do 24 hodín.

 

Vyhľadávanie

 

70. roky normalizácie

Sklenka vína ti neuškodí, a plnou bečku nevypiješ.

Slovácké přísloví

Jiří Menzel

Tolerance není lhostejnost, ale moudrá víra, že i ten druhý může mít pravdu.

 

ONLINE

Práve tu je 313 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Nedal pán boh svini rohy, ani žene mužské nohy.

Slovenské príslovie

 

Vojnové roky

  • Parašutizmus v Partizánskom
    Parašutizmus v Partizánskom Zrod športového parašutizmu v Partizánskom sa datuje od roku 1947. Vtedy z podnetu Slovenského leteckého zboru v Baťovanoch bol založený…
 

Kolektivizácia

  • Dovolená s Andělem
    Dovolená s Andělem Kto žeby nevidel túto filmovú klasiku o trávení dovoleniek v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Dnes už v novom…
 

Stagnácia

 

Normalizácia

  • Čo priniesla výstava ZENIT 79
    Čo priniesla výstava ZENIT 79 Všetci dobre vieme, že skratka ZENIT znamená zručnosť, elán, nápaditosť, iniciatíva, tvorivosť — teda obsah toho, čo je typické a…
 

Socialismus

 

Privatizácia

 

Globalizácia

 

Pripravované články

Vyberáme z časopisu Roháč...

Vyberáme z časopisu Roháč...

Kam čert nemôže, pošle ženu, alebo niekoľko úryvkov humoru z dobového časopisu Roháč.

Bude publikované:
streda, 01 máj 2024 08:00


Raketoví modelári Topoľčianskeho okresu

Raketoví modelári Topoľčianskeho okresu

Dnes sa mládež venuje hlavne svojím herným tabletom. A čomu sa venovala mládež v 70.rokoch minulého storočia? Raketovému modelárstvu.

Bude publikované:
pondelok, 13 máj 2024 08:00


Loading ...
Magazín retro spomienok so širokým časovým tématickým obsahom z obdobia bývalého Československa.
Retromania 2010 - 2024. Všetky zobrazené ochranné známky, fotografie a informácie sú majetkom ich oprávnených vlastnikov.
Tento projekt zrealizovalo holdysoftware.sk
Tieto webstránky využívajú súbory Cookies. Ak pokračujete bez zmenenia nastavení súborov cookies, súhlasíte s ich použitím. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.