utorok, 20 august 2019 10:58

Chlieb

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Chlieb Chlieb pixabay.com

Zvyčajne sa dnes zvykne hovorievať, že chuť chleba za socializmu bola lepšia. Pri výrobe chleba sa v tých časoch používala metóda klasického kvasu takzvaného tretieho stupňa. To zaisťovalo chlebovému cestu dostatočné zakyslenie, bez nutnosti používať vo výrobnom procese pekárske droždie. Takto upečený chlieb mal výbornú chuť a vôňu, na ktorú dnešní pamätníci hádam radi spomínajú. V Československu sa chlieb piekol vo veľkopekárňach (šlo o národné podniky). Typická veľkokapacitná pekáreň mala tri pece. Priemerná krajská pekáreň zásobovala pekárenskými výrobkami približne sto tisíc obyvateľov. Metóda kvasu tretieho stupňa pri výrobe chleba bola vyvinutá v priebehu 60. rokov 20. storočia v bývalom Výskumnom ústave mlynského a pekárenského priemyslu v Prahe. Kvas sa v tedy vyrábal nepretržite.

Najväčšie pekárenské závody (podniky potravinárskeho priemyslu) mali výkon až 1,6 ton chleba za hodinu. V najväčších mestských aglomeráciách sa vyrábalo zhruba desať druhov chleba. A ako je to dnes? Dnes je na trhu toľko druhov chleba, že je to z môjho pohľadu až mätúce a  chlieb a pečivo bojuje o cenu zákazníka. Tí čo hľadajú kvalitu ju nájdu. Cena za kvalitu je dnes ale oveľa vyššia ako tomu bola za socializmu, keď pekárenské výrobky (chlieb a rožky) mali takmer rovnakú kvalitu po celom Československu. Keďže trh je neustály boj medzi kvalitou a cenou a obchodnými reťazcami, chlieb na našich pultoch má skutočne rozdielnu kvalitu.Chlieb za socializmu vydržal "čerstvý" zabalený napríklad v utierke aj niekoľko dní. Dnes ak chlieb nezjete najneskôr do druhého dňa, stvrdne a začne sa drobiť a je súci na vyhodenie. Dnes pri dostatku potravín a konzumného spôsobu života si len málo kupujúcich láme hlavu nad jeho trvanlivosťou. Každý chlieb, ktorý vytiahnu čerstvý z pece je najchutnejší. Veľké obchodné reťazce ho pečú (podľa mňa skôr prihrejú) priamo v obchode. Na pultoch obchodov je vždy čerstvý - dnes a maximálne zajtra ráno (z môjho pohľadu). Ja si pamätám ešte z čias mojej vojenčiny, že nikdy nám vo vojenskej kuchyni nedali čerstvo privezený chlieb. Uskladňoval sa a dával sa do výdaja vojakom až o niekoľko dní.

Po páde socializmu začína transformácia a vznik regionálnych malých remeselných pekární, ktoré začali vyrábať chlieb náhradným spôsobom, takzvanou zrýchlenou metódou, kedy sa potrebné kyseliny do chlebového cesta nalievajú v koncentrovanej forme. Táto technológia výroby sa však bez pridania droždia nezaobíde. Zásadný rozdiel medzi chlebom kvaskovým a drožďovými spočíva v náhrade zakysľujúcej zložky. Pri tomto spôsobe výroby nevznikajú potrebné aromatické látky, ktoré robia chleba chlebom, ktorý bol typický pre socializmus. Dnes už len málo ktorý zákazník pri kúpe ovoniava chlieb. Ja to napríklad robím. A keď si občas všimnem reakcie okolo na kupujúcich (asi majú podozrenie že chlieb ovoniam preto, aby som zistil či nie je plesnivý, alebo či nesmrdí), len sa usmejem.

Pokrok nezastavíš, hovorí sa, a zisk so znižovaním nákladov ide ruka v ruke a z Nemecka k nám dorazila nová výrobná metóda takzvaného stabilizovaného kvasu. Ide o živý kvas, ktorý má síce výhodu v tom, že tvorí kyseliny a aromatické látky, ako klasický kvas, ale nemá kypriaci mohutnosť, a preto je ho nutné kombinovať s droždím. Na trhu však zostala ešte skupina pekární, ktoré vyrábajú chlieb klasickou metódou a nehodlajú ju vďaka dosahovanej vysokej kvalite chleba, opustiť.

Zobrazené 958 krát Naposledy zmenené štvrtok, 19 december 2019 16:42
R.F.K.

Šéfredaktor magazínu

Media

Pekáreň v Polomke (1983) youtube

1 komentár

  • výpekár utorok, 10 december 2019 19:13 Napísal(a) výpekár

    Ale kdeže, v socializme bola aj zrýchlená drožďová metóda! Sám som to videl, ked som dva mesuace brigadoval v pekárni, mal som možnosť si všetko dobre prezrieť. Majster len klial na vedenie, lebo donekonečna zvyšovali plán, ľudí málo, pec iba jedna, aj tá šla na maximum. Drožďovou metódou bežali už od r.1969, s nástupom normalizácie. Takže tak. A pekáreň? Tá už vo Vranove neexistuje.

Napíšte komentár

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 

Vyhľadávanie

 

70. roky normalizácie

Sklenka vína ti neuškodí, a plnou bečku nevypiješ.

Slovácké přísloví

Jiří Menzel

Tolerance není lhostejnost, ale moudrá víra, že i ten druhý může mít pravdu.

 

ONLINE

Práve tu je 372 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Ak chcete podporiť RETROMANIA.SK

Donate retromania
Nedal pán boh svini rohy, ani žene mužské nohy.

Slovenské príslovie

 

Vojnové roky

  • Sovietske piesne
    Sovietske piesne Sovietske piesne z druhej svetovej vojny a tesne po nej sú určite nezabudnuteľným pojmom, ak ste ich už niekedy počuli.…
 

Kolektivizácia

  • Nový život v Novej Sedlici (1958)
    Nový život v Novej Sedlici (1958) Najvýchodnejším bodom Slovenskej republiky (bývalej Československej republiky) kde sa stretávajú hraničné pásma Slovenska, Poľska a Ukrajiny sa nachádza obec Nová…
 

Stagnácia

  • Pretrhnutie hrádze Dunaja u Čičova
    Pretrhnutie hrádze Dunaja u Čičova Veľká povodeň 1965, ktorá zasiahla vtedajšie Československo Daždivá jar začala zvyšovať hladinu Dunaja a Váhu a na základe hydrologického stavu…
 

Normalizácia

  • Whitesnake
    Whitesnake Whitesnake anglická hardrocková skupina, ktorú v roku 1977 založil bývalý spevák skupiny Deep Purple, David Coverdale.V tejto skupine účinkovalo mnoho…
 

Socialismus

  • Architektúra na Slovensku
    Architektúra na Slovensku Osemdesiate roky v architektúre Slovenska by som ohraničil rokmi 1979 – 1992 To bolo obdobie nástupu postmoderny až po jej…
 

Privatizácia

  • Čiernohronská železnica
    Čiernohronská železnica Čiernohronská železnica je úzkokoľajná lesná železnica s rozchodom 760 mm. Železnica sa tiahne na trase Chvatimech – Hronec – Čierny…
 

Globalizácia

  • Pavel Ján Buvala na cestách po Slovensku
    Pavel Ján Buvala na cestách po Slovensku Obávaný šéfredaktor internetového portálu sduchodci.cz, veľký československý patriot a mediálny kritik Pavel Ján Buvala sa práve v týchto dňoch pohybuje…
 

Pripravované články

Čas dovoleniek a prázdnin

Čas dovoleniek a prázdnin

Čo ponúkali oddelenia autokozmetiky špeciálnych predajni DROGÉRIE motoristom v 80. rokoch 20. storočia?

Bude publikované:
pondelok, 01 jún 2020 10:00


Pionierska kotva po štvrtýkrát

Pionierska kotva po štvrtýkrát

Štvrtý ročník súťaže lodných modelárov Pionierska kotva, na Štrkoveckom jazere v Bratislave.

Bude publikované:
štvrtok, 04 jún 2020 07:00


Pôvab chémie v dievčenskej sukni

Pôvab chémie v dievčenskej sukni

Hana Humlová, študentka, budúca štvrtáčka na Gymnáziu v Plzni.

Bude publikované:
nedeľa, 07 jún 2020 07:00


Loading ...
Magazín retro spomienok so širokým časovým tématickým obsahom z obdobia bývalého Československa.
Retromania 2010 - 2020. Všetky zobrazené ochranné známky, fotografie a informácie sú majetkom ich oprávnených vlastnikov.
Tento projekt zrealizovalo holdysoftware.sk
Tieto webstránky využívajú súbory Cookies. Ak pokračujete bez zmenenia nastavení súborov cookies, súhlasíte s ich použitím. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.