utorok, 20 august 2019 10:58

Chlieb

Napísal(a)
Tento článok má slov
Čas čítania: min.
Úroveň obtiažnosti čítania :
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Chlieb Chlieb pixabay.com

Zvyčajne sa dnes zvykne hovorievať, že chuť chleba za socializmu bola lepšia. Pri výrobe chleba sa v tých časoch používala metóda klasického kvasu takzvaného tretieho stupňa. To zaisťovalo chlebovému cestu dostatočné zakyslenie, bez nutnosti používať vo výrobnom procese pekárske droždie. Takto upečený chlieb mal výbornú chuť a vôňu, na ktorú dnešní pamätníci hádam radi spomínajú. V Československu sa chlieb piekol vo veľkopekárňach (šlo o národné podniky). Typická veľkokapacitná pekáreň mala tri pece. Priemerná krajská pekáreň zásobovala pekárenskými výrobkami približne sto tisíc obyvateľov. Metóda kvasu tretieho stupňa pri výrobe chleba bola vyvinutá v priebehu 60. rokov 20. storočia v bývalom Výskumnom ústave mlynského a pekárenského priemyslu v Prahe. Kvas sa v tedy vyrábal nepretržite.

Najväčšie pekárenské závody (podniky potravinárskeho priemyslu) mali výkon až 1,6 ton chleba za hodinu. V najväčších mestských aglomeráciách sa vyrábalo zhruba desať druhov chleba. A ako je to dnes? Dnes je na trhu toľko druhov chleba, že je to z môjho pohľadu až mätúce a  chlieb a pečivo bojuje o cenu zákazníka. Tí čo hľadajú kvalitu ju nájdu. Cena za kvalitu je dnes ale oveľa vyššia ako tomu bola za socializmu, keď pekárenské výrobky (chlieb a rožky) mali takmer rovnakú kvalitu po celom Československu. Keďže trh je neustály boj medzi kvalitou a cenou a obchodnými reťazcami, chlieb na našich pultoch má skutočne rozdielnu kvalitu.Chlieb za socializmu vydržal "čerstvý" zabalený napríklad v utierke aj niekoľko dní. Dnes ak chlieb nezjete najneskôr do druhého dňa, stvrdne a začne sa drobiť a je súci na vyhodenie. Dnes pri dostatku potravín a konzumného spôsobu života si len málo kupujúcich láme hlavu nad jeho trvanlivosťou. Každý chlieb, ktorý vytiahnu čerstvý z pece je najchutnejší. Veľké obchodné reťazce ho pečú (podľa mňa skôr prihrejú) priamo v obchode. Na pultoch obchodov je vždy čerstvý - dnes a maximálne zajtra ráno (z môjho pohľadu). Ja si pamätám ešte z čias mojej vojenčiny, že nikdy nám vo vojenskej kuchyni nedali čerstvo privezený chlieb. Uskladňoval sa a dával sa do výdaja vojakom až o niekoľko dní.

Po páde socializmu začína transformácia a vznik regionálnych malých remeselných pekární, ktoré začali vyrábať chlieb náhradným spôsobom, takzvanou zrýchlenou metódou, kedy sa potrebné kyseliny do chlebového cesta nalievajú v koncentrovanej forme. Táto technológia výroby sa však bez pridania droždia nezaobíde. Zásadný rozdiel medzi chlebom kvaskovým a drožďovými spočíva v náhrade zakysľujúcej zložky. Pri tomto spôsobe výroby nevznikajú potrebné aromatické látky, ktoré robia chleba chlebom, ktorý bol typický pre socializmus. Dnes už len málo ktorý zákazník pri kúpe ovoniava chlieb. Ja to napríklad robím. A keď si občas všimnem reakcie okolo na kupujúcich (asi majú podozrenie že chlieb ovoniam preto, aby som zistil či nie je plesnivý, alebo či nesmrdí), len sa usmejem.

Pokrok nezastavíš, hovorí sa, a zisk so znižovaním nákladov ide ruka v ruke a z Nemecka k nám dorazila nová výrobná metóda takzvaného stabilizovaného kvasu. Ide o živý kvas, ktorý má síce výhodu v tom, že tvorí kyseliny a aromatické látky, ako klasický kvas, ale nemá kypriaci mohutnosť, a preto je ho nutné kombinovať s droždím. Na trhu však zostala ešte skupina pekární, ktoré vyrábajú chlieb klasickou metódou a nehodlajú ju vďaka dosahovanej vysokej kvalite chleba, opustiť.

Zobrazené 2881 krát
R.F.K.

Šéfredaktor magazínu

Media

Pekáreň v Polomke (1983) youtube

1 komentár

  • výpekár utorok, 10 december 2019 19:13 Napísal(a) výpekár

    Ale kdeže, v socializme bola aj zrýchlená drožďová metóda! Sám som to videl, ked som dva mesuace brigadoval v pekárni, mal som možnosť si všetko dobre prezrieť. Majster len klial na vedenie, lebo donekonečna zvyšovali plán, ľudí málo, pec iba jedna, aj tá šla na maximum. Drožďovou metódou bežali už od r.1969, s nástupom normalizácie. Takže tak. A pekáreň? Tá už vo Vranove neexistuje.

Napíšte komentár

Zverejnenie komentára z dôvodu neúnosných reklamných aktivít niektorých návštevníkov podlieha schváleniu administrátorom. Tým ale nie je dotknutá sloboda slova, ak nie sú porušené pravidlá tohoto portálu. Komentáre sú následne zverejnené do 24 hodín.

 

Vyhľadávanie

 

70. roky normalizácie

Sklenka vína ti neuškodí, a plnou bečku nevypiješ.

Slovácké přísloví

Jiří Menzel

Tolerance není lhostejnost, ale moudrá víra, že i ten druhý může mít pravdu.

 

ONLINE

Práve tu je 137 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Nedal pán boh svini rohy, ani žene mužské nohy.

Slovenské príslovie

 

Vojnové roky

  • Parašutizmus v Partizánskom
    Parašutizmus v Partizánskom Zrod športového parašutizmu v Partizánskom sa datuje od roku 1947. Vtedy z podnetu Slovenského leteckého zboru v Baťovanoch bol založený…
 

Kolektivizácia

  • Parížska výstava budúcnosti
    Parížska výstava budúcnosti Parížska výstava budúcnosti, alebo ako si v 50. rokoch 20. storočia predstavovali rok 2000 Naše babičky vo svojich mladých časoch…
 

Stagnácia

  • Potkali se u Kolína
    Potkali se u Kolína Břetislav Pojar - séria grotesiek s dvoma "vypečenými" medveďmi - Potkali se u Kolína Narodený 07.10.1923, Bábkár, animátor a režisér…
 

Normalizácia

  • Bratislavské Metro
    Bratislavské Metro Plány na vybudovanie metra pod Bratislavou, ktorá by prepájala všetky kúty hlavného mesta Slovenskej socialistickej republiky v priebehu niekoľkých minút…
 

Socialismus

  • Cestovanie do zahraničia
    Cestovanie do zahraničia Ako sa cestovalo do cudziny Zlatý Šengen, poviete si. Môžem ísť kam chcem, môžem ísť kedy chcem, môžem ísť s…
 

Privatizácia

  • Železná opona
    Železná opona Železná opona, termín ktorý vyjadroval imaginárnu hranicu rozdelenia Európu na dva politické póly. Na socialistický a kapitalistický. Išlo o hermeticky…
 

Globalizácia

  • Pavel Ján Buvala na cestách po Slovensku
    Pavel Ján Buvala na cestách po Slovensku Obávaný šéfredaktor internetového portálu sduchodci.cz, veľký československý patriot a mediálny kritik Pavel Ján Buvala sa práve v týchto dňoch pohybuje…
 

Pripravované články

Súťaž zručnosti ZENIT v profesii mäsiar

Súťaž zručnosti ZENIT v profesii mäsiar

Najväčší počet bodov, a prvé miesto patrilo mladým mäsiarom zo závodu Trenčín, druhé získalo družstvo z nitrianskeho mäsokombinátu a tretie zo závodu Tmava.

Bude publikované:
piatok, 06 október 2023 08:00


Statočná Alena

Statočná Alena

Dobový článok o Alene Valáškovej členkou výboru ZO SZM a predsedníčkou CZV SZM v Gumárenskom závode.

Bude publikované:
piatok, 13 október 2023 10:00


Loading ...
Magazín retro spomienok so širokým časovým tématickým obsahom z obdobia bývalého Československa.
Retromania 2010 - 2023. Všetky zobrazené ochranné známky, fotografie a informácie sú majetkom ich oprávnených vlastnikov.
Tento projekt zrealizovalo holdysoftware.sk
Tieto webstránky využívajú súbory Cookies. Ak pokračujete bez zmenenia nastavení súborov cookies, súhlasíte s ich použitím. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.