piatok, 23 február 2024 19:17

Spojári - Vojenské učilište Podjavorinských partizánov v Novom Meste nad Váhom

Napísal(a)
Tento článok má slov
Čas čítania: min.
Úroveň obtiažnosti čítania :
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Spojári Spojári Časopis Elektrón

Rádiový technik Technik diaľkových spojov. Prevádzkový technik. Prevádzkový technik výpočtovej techniky. Povolania, ktoré lákajú, ktoré priťahujú chlapcov túžiacich pracovať s najmodernejšou technikou, vykonávať zaujímavú a pri - tom spoločensky uznávanú prácu. Stretli sme sa s chlapcami, ktorým sa už pomaly ale iste vypĺňajú tieto túžby. Boli sme na návšteve vo Vojenskom učilišti Podjavorinských partizánov v Novom Meste nad Váhom. V učilišti, ktoré svoju históriu začalo písať sedemdesiatosem dni pred skončením najstrašnejšej vojny v dejinách ľudstva. Vtedy. 20. februára 1945 bolo rozhodnutím veliteľa Československého armádneho zboru generála Ludvíka Svobodu zriadené v Poprade Spojovacie učilište ako frontová škola pre prípravu veliteľov spojovacieho vojska. Počas tridsiatich piatich rokov zmenilo učilište svoje sídlo i názov. Len jeho poslanie sa nemení — pripravuje kádre pre našu armádu. Armádu nového typu, pripravenú kedykoľvek splniť svoje vlastenecké a internacionálne povinnosti pri obrane socializmu. Súdruh Zdeněk Dostalik strávil v Novom Meste nad Váhom kus života. Pred rokmi tu začínal ako poslucháč, dnes je jedným z tých, ktorí sa starajú o to, aby do armády odchádzali všestranne pripravení absolventi učilištia.

Súčasťou nášho učilišťa je Vojenská stredná odborná škola (VSOŠ) a Dvojročná dôstojnícka škola (DDŠ), hovori súdruh Dostalik a oboznamuje nás so zameraním oboch škôl, s vyučovaním, so životom „v zelenom" vôbec. Dozvedáme sa, že po štvorročnom štúdiu na VSOŠ, zakončenom maturitnou skúškou, získajú chlapci niektorú z odborností, ktoré sme vymenovali už v úvode, alebo ďalšie odbornosti PVO. Popri bezplatnom internátnom ubytovaní je iste pozoruhodné, že rodičia dostávajú na chlapcov rodinné prídavky až do polovice štvrtého ročníka. Vtedy pre chlapcov záčina základná vojenská služba, ktorú si však „odkrútia" za 5 mesiacov formou náhradnej služby. V jej závere čaká maturitná skúška — z materinského jazyka (slovenčina, čeština), ruštiny a dvoch odborných predmetov podľa špecializácie v odbore slaboprúdovej elektroniky.Po vyradení — ako rotmajstri — odchádzajú na plánované funkcie práporčíkov k útvarom. Pre najlepších absolventov sú otvorené dvere aj na Vysokej vojenskej technickej škole v Liptovskom Mikuláši, ktorá pripravuje, ako aj ostatné vysoké vojenské školy, dôstojnícke kádre ČSĽA. A dvojročná dôstojnícka škola? Tu je situácia iná. Kým do VSOŠ prijímajú deviatakov a v tomto roku aj 40 % ôsmakov, do DDŠ nastupujú absolventi rôznych učňovských škôl (bez maturity). Samozrejme, vítaní sú najmä chlapci, ktorých profesia má niečo spoločné s elektrotechnikou. Už v prvom ročníku čaká na chlapcov opäť iba 5 mesačná náhradná služba. Absolvent sa stáva vojakom z povolania v hodnosti podporučíka. O to práve ide, aby sa chlapcom, ktorí prešli náročným no zaujímavým štúdiom, stalo to, čo sa naučili celoživotným povolaním.

Dievčatá

Nie nebudem hovoriť o kamarátkach či dokonca ešte bližších priateľkách chlapcov z učilištia. Súčasťou učilištia je totiž aj Vojenská odborná škola žien, v ktorej dievčatá, majúce maturitu z niektorej strednej školy, za rok vniknú do tajov ďalekopisnej a rádiokomunikačnej techniky. Je to dobre vyžitý rok — 6 mesiacov vojensko-odborného výcviku a 6 mesiacov praxe, spravidla na mieste budúceho zamestnania.

TEÓRIA A PRAX

Absolventi mnohých „civilných" škôl si po nástupe do zamestnania často stážujú na slabšiu praktickú pripravenosť. Nuž pravdou je, že medzi praktickými cvičeniami v laboratóriách čl dielňach a „normálnou" prácou je určitý rozdiel. Chlapci a dievčatá z Vojenského učilištia Podjavorinských partizánov tento problém nemajú. Keď prechádzame jednotlivými učebňami, snažiac sa aj fotoaparátom zachytiť atmosféru štúdia v uniforme, stretávame sa so zložitými aparatúrami, zariadeniami výpočtovej techniky, proste s najnovšou technikou, ktorú zavádzajú alebo len dokonca budú zavádzať do československej ľudovej armády. Až po tejto prehliadke si plne uvedomujeme význam slov súdruha Dostalika:
— Našich poslucháčov chceme dôkladne oboznámiť s technikou, s ktorou prídu do styku v praxi u vojsk. Chceme, aby sa naučili fyzikálnu činnosť tejto techniky, rozumeli schémam, ovládali obsluhu, údržbu a ošetrovanie, vedeli vyhľadávať bežné poruchy a odstrániť ich. A čo je hlavné, aby vedeli, čo všetko technika dokáže. Aby dokonale využívali jej možnosti.
To je naozaj správny cieľ. Lebo ani v druhej polovici 20. storočia nie je ešte každému jasné, že technika sa stáva rentabilnou len vtedy, ak jej človek umožni dokázať všetko čo "vie". Nečudo. že chlapci, s ktorými sme cez prestávku debatovali, si - pochvaľovali práve možnosť prisť do styku s tým najlepším, čo v danej oblasti jestvuje. Tu môžu dokonale realizovať svoj vzťah k jemnej technike špičkových parametrov.

NIELEN VYUČOVANIE

Samozrejme, že chlapci (i dievčatá) nie sú od rána do večera „pripútaní" k učebniciam alebo prístrojom. V učilišti má svoje pevné miesto všetko, čo je tak typické pre dnešného mladého človeka. Záujmová činnosť, kultúra, šport... Perfektná je činnosť Socialistického zväzu mládeže. Poslucháč 3. ročníka Miroslav Fryšar nás upozorňuje na hlavné oblasti práce SZM. V rámci výchovno vzdelávacieho procesu sa zameriavajú na hnutie 1 + 1, čo znamená, že vytvárajú akési tandemy, v ktorých výborný poslucháč pomáha svojmu slabšiemu partnerovi. Disciplína je vo vojenskom živote neodmysliteľná. Pri jej zabezpečovaní pomáha veliteľom práve SZM. Chlapci si sami „ustrážia" aby sa nikto z kolektívu nedopustil priestupku. Lebo nie-len výborný prospech, ale aj dôsledné plnenie povinností je predpokladom pre získanie titulov Vzorný žiak a Vzorná jednotka. V oblasti zväzáckeho života dobre fungujú leninské i čitateľské krúžky. Besedy, kvízy, večery otázok a odpovedí nie sú akcie, na ktoré treba dlho pozývať. Neprekvapí ani, že zväzáci z učilištia zorganizovali spolu dievčatami, študujúcimi a pracujúcimi v Novom meste nad Váhom, kurz spoločenského tanca. Keď sme si prezreli zoznam kultúrnych akcii, ktoré pripravuje vojenský klub vždy na celý mesiac, pochopili sme, že hlavným cieľom je tu všestranná výchova budúcich vojakov z povolania. Filmové predstavenia striedajú cykly estetickej výchovy, vzácnosťou nie sú návštevy profesionálnych súborov, ale aj vlastný divadelný súbor Javorina — trojnásobný víťaz v Armádnej súťaži umeleckej tvorivosti — napĺňa hľadisko do posledného miesta. Chvályhodné je predsavzatie, ktoré si dali vo vedení klubu, mimochodom už dvakrát vyznamenaním titulom Vzorný vojenský klub ČSĽA naučiť poslucháčov aby nechodili do kina, ale na filmy. Nie je to slovná hračka, z hľadiska duchovného rozvoja mladého človeka ide o podstatný rozdiel.

KRÚŽKY

Pracuje ich tu veľa a pravdaže najviac je ich zameraných na rádio elektroniku. O tom, že sa im práca darí svedčia exponáty, ktoré sa každý rok dostanú na Armádnu súťaž technickej tvorivosti. Zosilňovač, farebná hudba a televízne hry, ktoré sa v tomto roku prebojovali do armádneho finále, znesú naozaj prísne kritéria. Ale ani leteckí a raketoví modelári sa nemusia za svoje výsledky hanbiť.

ŠPORT

Keď je reč o mladých a fyzicky dobre pripravených ľudoch, musí byť reč aj o športe, telovýchove a brannej výchove. V hodnotení masovo športovej činnosti patri učilište už niekoľko rokov medzi popredné stredné vojenské školy. Popri mnohých športových krúžkoch a oddieloch je obrúbená najmä turistika (okolitý kraj k tomu predurčuje), športová streľba (strelnicu im móle kde — kto závidieť) a plnenie odznaku zdatnosti a vojenského odznaku zdatnosti (drvivá väčšina ich už vlastní). Najlepší z nich nebudú chýbať ani v lete na Strahove. Taký je život vo Vojenskom učilišti Podjavorinských partizánov. Život mladých ľudí, ktorým za zväzácku prácu už piatykrát (tretíkrát za sebou) udelili Zástavu ÚV SZM.

Zobrazené 251 krát
R.F.K.

Šéfredaktor magazínu

Media

Nástup školy youtube

Napíšte komentár

Zverejnenie komentára z dôvodu neúnosných reklamných aktivít niektorých návštevníkov podlieha schváleniu administrátorom. Tým ale nie je dotknutá sloboda slova, ak nie sú porušené pravidlá tohoto portálu. Komentáre sú následne zverejnené do 24 hodín.

 

Vyhľadávanie

 

70. roky normalizácie

Sklenka vína ti neuškodí, a plnou bečku nevypiješ.

Slovácké přísloví

Jiří Menzel

Tolerance není lhostejnost, ale moudrá víra, že i ten druhý může mít pravdu.

 

ONLINE

Práve tu je 380 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Nedal pán boh svini rohy, ani žene mužské nohy.

Slovenské príslovie

 

Vojnové roky

 

Kolektivizácia

  • Čo do domácnosti
    Čo do domácnosti Domácnosť 50 rokov je na míle vzdialená tej našej, súčasnej. Potrebujem niečo pre domácnosť? Nič jednoduchšie. Navštívim hociktorý hypermarket, alebo…
 

Stagnácia

 

Normalizácia

  • Podťe na kávu
    Podťe na kávu Kaviareň UFO na bratislavskom moste SNP Pravdaže, zatiaľ' môžeme isť na kávu do kaviarne na pylóne nového bratislavského Mosta SNP…
 

Socialismus

  • Jablká len na lekársky predpis!
    Jablká len na lekársky predpis! Na dnes sme pre vás pripravili niekoľko krátkych úsmevných návratov. Dúfam, že vás milo a nostalgicky pobavia. Prečo si v…
 

Privatizácia

  • Malá Československá privatizácia?
    Malá Československá privatizácia? Malá privatizácia československej ekonomiky z centrálne plánovanej na trhovú ekonomiku v rokoch 1990 – 1993 znamenala riadený odpredaj štátneho majetku…
 

Globalizácia

  • KGB
    KGB KGB. Táto skratka je známa hádam väčšine ľudí. Ale málo kto by si si z tejto skratky vytvoril na Slovensku…
 

Pripravované články

Vyberáme z časopisu Roháč...

Vyberáme z časopisu Roháč...

Kam čert nemôže, pošle ženu, alebo niekoľko úryvkov humoru z dobového časopisu Roháč.

Bude publikované:
streda, 01 máj 2024 08:00


Raketoví modelári Topoľčianskeho okresu

Raketoví modelári Topoľčianskeho okresu

Dnes sa mládež venuje hlavne svojím herným tabletom. A čomu sa venovala mládež v 70.rokoch minulého storočia? Raketovému modelárstvu.

Bude publikované:
pondelok, 13 máj 2024 08:00


Loading ...
Magazín retro spomienok so širokým časovým tématickým obsahom z obdobia bývalého Československa.
Retromania 2010 - 2024. Všetky zobrazené ochranné známky, fotografie a informácie sú majetkom ich oprávnených vlastnikov.
Tento projekt zrealizovalo holdysoftware.sk
Tieto webstránky využívajú súbory Cookies. Ak pokračujete bez zmenenia nastavení súborov cookies, súhlasíte s ich použitím. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.