Tento článok má slov
Čas čítania: min.
Úroveň obtiažnosti čítania :
Andrej Hryc
wikimedia.org
Slovenský Biskvit Debouche
alebo inak povedané nápoj pre bohov, tak tak nejako by sa dala nazvať úroveň nášho pohostinstva v osemdesiatych rokoch. Bez urážky. Nechcem sa týmto výrokom dotknúť ľudí, ktorí si svoju prácu vykonávali poctivo, ale ak sa na to pozriem z nadhľadu, tak unavených čašníkov som stretával stovky. A fiškúsov, desiatky. Vybral som pre vás filmovú ukážku ktorej prostredníctvom sa chcem vrátiť k obdobiu, keď veľa vecí bolo takých, ako by som to povedal - takých rovnakých a jednotvárnych. My skôr narodení môžeme donekonečna porovnávať časy pohostinstva tej doby a dneška. V globálnej rovine došlo k jasnému posunu vpred a vo väčšine prevádzok už dnes platí to známe - náš zákazník náš pán. Teda samozrejme v závislosti od poberanej mzdy čašníka (na ktorého narazíte) a na ktorom hneď vidíte, ako je zaplatený. Aj dnes tak, ako aj za starých čias sedíme si za jedným stolom a sme si rovní, poniektorí rovnejší, iní sú zas z tak vysokej spoločnosti, že nevedia čo so sebou. A na takýchto ľudí mal v tej dobe každý dobrý čašník vždy eso v rukáve. A aké to bolo eso?
Filmová komédia o poctivom a šikovnom cukrárovi Šimonovi, ktorý ako starý mládenec sa stáva obeťou svojho šéfa, matky a vydajachtivých žien. V príbehu sa objavujú osvedčené postupy takmer všetkých dôležitých období tedajšej filmovej komédie. Jurajovi Herzovi, ako režíserovi filmu sa tak podarila komédia s veľkou výpovednou hodnotou tej doby. Sladké starosti s Debouche - Pozrite si nasledovnú filmovú ukážku.