ČSR 50. roky 20. storočia

ČSR 50. roky 20. storočia (35)


Žiť či nežiť.
Mám v rukách časopis Roháč z roku 1957. Čo v ňom nájdem? Dajte sa prekvapiť.

Mám v rukách časopis Roháč z roku 1957. Čo som v ňom našiel? Čítajte:

Kostlivec v prijímacej kancelárii záhrobí prezrel si prísne bývalými očami novo príchodiacich obyvateľov druhého sveta. Bielokostná korešpondentka mechanicky zapisovala rozhovor kostlivca-prednostu so stránkami.
— Meno?
— Ľudovít Takáč.
— Zamestnanie?
— Dôchodca.
— Ako ste sa sem dostali?
— Odkázal ma sem, prosím, vedúci poštového úradu z Gbeliec.
Tu prednosta zavetril, nadýchal sa zhlboka mŕtvolného pachu a zvolal: — Cítim človečinu! Kto sa to opovážil rušiť náš pokoj?! Takáč sa nespokojne poobzeral okolo seba, potom vytiahol zrkadlo, pozrel aj na seba a neiste povedal: — Myslím, že ja. Neráčte sa prosím, hnevať, — ospravedlňoval sa, — ale keď ja som si nie načistom. Na zemi mi totiž tvrdia, že som zomrel. Tak som si myslel, keď som mŕtvy, nemám na svete čo robiť a išiel som sem.Ak - však myslíte, že sem nepatrím, tak dovoľte, aby som odišiel. Prednosta prelistoval v niekoľkých knihách a povedal živému mŕtvemu: — Nemám vás ešte ani v perspektívnom pláne. Môžete sa vrátiť. — Prosím úctivo, — ozval sa ešte Takáč, — a nemohli by ste mi dať o tom potvrdenie? Viete, pre poštový úrad. Tamojší vedúci totiž nechce žiadnemu pozemšťanovi veriť, že žije. Ani úradné potvrdenie z národného výboru ho nepresvedčilo. A Slovenskému úradu dôchodkového zabezpečenia stále tvrdí, že som mŕtvy. I zľutoval sa kostlivec a podal Tákačovi bez jediného slova potvrdenie. Takáč zrejme pochopil, lebo ihneď so spokojným úsmevom odišiel z druhého sveta a kamsi so veľmi ponáhľal...


Bohatí chudáci a chudobní boháči
Nuž, uhádni, človek neznámy, čo so to deje v Sebehrobliach. Uhádnuť neuhádneš. Nakukni teda do niektorého domu a popočúvaj, povypytuj sa. O reči tu niet núdze...

V Sebehrabliach založili družstvo. Tejto udalosti sa začudovali blízki susedia i úrady v ďalekých mestách. To nie je možné! Nechcú tomu veriť. Pred niekoľkými rokmi sa Sebehrabliania sprisahali, že veru sa skôr jalová kobyla otelí, ako sa u nich založí družstvo. A zrazu, tu ho máš! V Sebehrabliach je väčšinové družstvo. Aj gazdovia zo susedného Smejkova sa prestali posmievať „trochárom" zo Sebehrabľov a len hlúpo pokyvujú hlavami. V ten slávnostný deň, keď volili družstevné predstavenstvo, hostili sa bravčovinou, darovanou od susedného družstva, o ktorej o týždeň vysvitlo, že bolo vlastne požičané, vtedy (naozaj len vtedy) sa dozvedeli, že budú o niekoľko týždňov sústreďovať dobytok, kone o ošípané do spoločných maštalí. Na druhý deň v dedine (vlastne v domácnostiach a vo dvoroch) začalo byť rušno. U predsedu Janka Liesku to vyzeralo ako u konského kupca alebo u pašeráka s koňmi. Že od neho v noci šikujú kone, tomu by sa človek ani tak nečudoval. Ale že za tisíc korún predá dobrého koňa, tomu sa čuduje aj mestský súkromný povozník. — Radšej tisíc korún, ako nič, — teší sám seba Janko Liesko a spokojne si šúcha ruky. U Števa Koniarika, člena správy, je zabíjačka. Len na kýho paroma zabil odrazu dve svine, barana, teľa, ba ešte aj husi. Inokedy by im to bolo stačilo na rok. — Však sme v družstve, nuž žime si po pansky, — vzájomne sa posmeľujú. Rudo Komenčok chystá hody. Pečienka z desať týždňových prasiat je výborná. Ale odrazu z piatich? Vzácny hosť musí čakať...


Finančné odmeňovanie väzňov za socializmu
Vedeli ste, že v československých väzniciach, väzni používali namiesto peňazí tzv. sústavu účelových platidiel? Vo väzenských kantínach si za ne mohli kúpiť napríklad potraviny.

Od konca 40. rokov až do roku 1992 sa v československých väzniciach používala sústava účelových platidiel, ktorými sa odsúdeným vyplácala, časť mzdy za prácu vykonávanú v rámci ich zamestnania vo väzenskom prostredí. Vo väzenských kantínach sa za ne mohli nakupovať hlavne potraviny a hygienické potreby. Finančné odmeňovanie a nákup v určených priestoroch väzníc stimuloval pracovný výkon odsúdených a pôsobil na ne výchovne. Zo svojej mzdy kryli odsúdení náklady na výkon trestu, uhrádzali škody a podporovali svoje rodiny. Časť mzdy sa im ukladala na vkladné knižky. Zároveň išlo o naplnenie jedného z ustanovení, prijatých v roku 1958 rezolúciou OSN ako Štandardné minimálne pravidlá pre zaobchádzanie s väzňami. Verejnosť s väzenskými platidlami do styku neprichádzala. Ojedinelo však tieto platidlá za brány väzníc unikli. Slúžili zvyčajne ako pamiatka na väzenské časy, alebo ako akási relikvia pre určité spoločenské postavenie v civilnom živote.


Tuzex
Československo trpelo nedostatkom tvrdej meny a preto sa v zime 1957 uzniesla vláda na vzniku zvláštneho podniku s názvom Tuzex. Čo bol Tuzex? A čo sa v ňom predávalo?

V období socialistického Československa išlo o maloobchodné predajne (TUZEX, podnik zahraničného obchodu, v ktorom sa predával tovar najmä z kapitalistických krajín). Táto obchodná sieť bola prístupná len občanom, ktorí disponovali takzvaným devízovým účtom. Boli to zvyčajne pracovníci z rôznych odvetví socialistického hospodárstva, s miestom výkonu práce v zahraničí (časť mzdy dostávali v zahraničnej mene, ktorá sa ukladala na ich devízové účty) a aktíva premieňali za takzvané odberné poukazy Tuzexu, ľudovo nazývané BONY, za ktoré sa domácemu obyvateľstvu aj cudzincom predával tuzemský alebo zahraničný rozličný tovar (bony neboli spätne zmeniteľné a platili iba na území ČSSR. V prvých rokoch existencie Tuzexu odberné poukazy platili len 3 mesiace. V 80. rokoch to bol už jeden rok.) .Tuzex predával najmä západný tovar, v menšej miere domáci tovar určený na export, a to najmä taký, ktorý inak bol v obchodnej sieti ČSSR nedostupný alebo nedostatkový. Predával sa podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov. Slovo TUZEX je zrejme skratka slov „tuzemský export“. Existencia Tuzexu mala zaručiť, že valuty od obyvateľstva ako aj "devízových" cudzincov nakoniec získa štát. Napriek úspešnosti týchto maloobchodných predajní, Tuzex v 90.rokoch minulého storočia nakoniec zanikol.


Jasnovidec, okultista
V 50. rokoch 20.storočia nebola núdza v tlači o rôznorodé inzeráty. A našiel sa aj jeden na tú dobu nevšedný. A aká bola odozva po návšteve takéhoto jasnovidca?

Jasnovidec - okultista - prorok

Prvotriedna indická škola. — Zaručené výsledky. — Všetky nadprirodzené úkazy hravo predvediem. — Levitácia na počkanie. — Klince, sklo, meče hltám. — Proroctvá a určovanie osudov s 260% , istotou! SKORO ZADARMO!

— Príďte ihneď! Neobanujete! VEĽKÝ MÁG — YOGA

Uznajte, na takýto inzerát by nereagoval iba zaslepenec. Nuž, zašli sme si i my za Veľkým Mágom - Yogom o vyhlasujeme verejne, že je to obyčajný podvodník a šarlatán. Posúďte sami. Položili sme mu tieto otázky:
1. Kedy bude dokončená oprava OUŠPZ v Prokovciach, ktorú robí Okresný stavebný podnik v Gelnici, a nie a nie ju skončiť hoci školský rok je už predo dvermi?
2. Prečo už pol druha roka otáľa JRD Šamorín so zaslaním jahniatka, výhercovi súťaže „Nad mapou SSSR", ktorú usporiadal časopis Priateľ SSSR?
3. Ako je to možné, že Štátny majetok v Mikuláši dodnes nevyplatil učňom odmenu zo vykonanú prácu, hoci im to sľubuje už od februára tohoto roku?


Všetko pre efektívnosť
Humorná poviedka z časopisu Roháč z roku 1957 o tom, ako pochodil Juraj Polička, predseda jé-erdé z Lehôtky vo výkupnom podniku s ľanom.

Juraj Poličko sa vrútil do kancelárie výkupného podniku oko blesk. Kde je riaditeľ! — skríkol na sekretárku, že až okná zarinčali.
— Chovajte sa, prosím, slušne, — napomenula ho dievčina. — Vedľa sa pracuje!
Tak ešte komandovať ma budete, čo?! — zreval už Palička a na čele mu vyskočilo žilo ako prst. — Radím vám ešte po dobrom, zavolajte riaditeľa! Lebo ak si pre neho pôjdem sám, zle sa to skonči, — gúľal očami oko tiger, — Hneď na začiatku vám hovorím, že sa odtiaľto nehnem, dokiaľ nedostanem to ľanové semeno.
Či ja môžem niekomu dávať ľanové semeno? — divila sa sekretárka. Keď však videla, že Palička so nehodlá uspokojiť s jej vysvetlením rýchlo dodala: — A nekričte na mňa, prosím. — Bojovala, oko so dalo. — Vrútite sa sem oko veľká voda a hneď ľanové semeno. Ani vás nepoznám.
Tok je to teda, vy ma nepoznáte, čo?! Vy neviete, že som Juraj Polička, predseda jé-erdé z Lehôtky?! A vy si myslíte, že som dobrý iba no to, aby ste si zo mňa robili šaška, však?! Ale ja vám dnes ukážem. — Zalovil rukami vo vreckách a hodil no stôl pred sekretárku ufúľaný list.
Čo je to? — skríkol.
List, šeplo tíško dievča, ktoré prešlo narýchlo do obrany.
A od koho? — dobiedzal Polička ďalej.
Od nás. — Veru od vás. A čo je v tom liste? Čítajte! — rozkazoval. — Ale všetko, i dátum o tú prípoviedku. No tak, bude to? — poháňal, lebo sa mu zdalo, že to akosi dlho trvá.
— No, list sme odoslali 15. februára... Vážený súdruh! Oznamujeme Vám, že ľanové semeno, objednané Vaším družstvom, bude dodané v prvej polovici marca. Využite priaznivého počasia a pripravte pole no siatie... A to je podpis nášho riaditeľa.
— To viem tiež. - zavrčal Poličko.
— A čo tuto, ďalej?
— No, to je toká agitácia: „Kto má republiku rád, učí sa ľan pestovať." to naše propagačné oddelenie.
— Vaše propagačné oddelenie ma čerta starého zaujíma, — prerušil ju surovo Juraj Palička. — Tak aby ste vedeli, využili sme priaznivého počasia i bez vašej agitácie o pripravili pole k sejbe ľanu, pretože sme verili, že nám to semeno doveziete.

Strana 1 z 6
 

Vyhľadávanie

 

50. roky kolektivizácie

  • Žiť či nežiť.
    Žiť či nežiť. Mám v rukách časopis Roháč z roku 1957. Čo som v ňom našiel? Čítajte: Kostlivec v prijímacej kancelárii záhrobí prezrel…
  • Bohatí chudáci a chudobní boháči
    Bohatí chudáci a chudobní boháči V Sebehrabliach založili družstvo. Tejto udalosti sa začudovali blízki susedia i úrady v ďalekých mestách. To nie je možné! Nechcú…
  • Finančné odmeňovanie väzňov za socializmu
    Finančné odmeňovanie väzňov za socializmu Od konca 40. rokov až do roku 1992 sa v československých väzniciach používala sústava účelových platidiel, ktorými sa odsúdeným vyplácala,…
  • Tuzex
    Tuzex V období socialistického Československa išlo o maloobchodné predajne (TUZEX, podnik zahraničného obchodu, v ktorom sa predával tovar najmä z kapitalistických…
  • Jasnovidec, okultista
    Jasnovidec, okultista Jasnovidec - okultista - prorok Prvotriedna indická škola. — Zaručené výsledky. — Všetky nadprirodzené úkazy hravo predvediem. — Levitácia na…
  • Všetko pre efektívnosť
    Všetko pre efektívnosť Juraj Poličko sa vrútil do kancelárie výkupného podniku oko blesk. Kde je riaditeľ! — skríkol na sekretárku, že až okná…
Kam tě nezvou, tam se nehrň.

České přísloví

Keď chceš s vlkmi žiť, musiš s vlkmi viť.

Slovenské príslovie

Josef Škvorecký

Oldřich Lipský

Jak se řekne maďarsky důchodce? Uštván léty.

Josif Vissarionovič Stalin

 

ONLINE

Práve tu je 247 návštevníkov a žiadni členovia on-line

 

Vojnové roky

 

Kolektivizácia

  • Tuzex
    Tuzex V období socialistického Československa išlo o maloobchodné predajne (TUZEX, podnik zahraničného obchodu, v ktorom sa predával tovar najmä z kapitalistických…
 

Stagnácia

  • Jurij Gagarin
    Jurij Gagarin Prvý človek vo vesmíre Jurij Alexejevič Gagarin A po ňom nasledovali ďalší a ďalší kozmonauti a astronauti. Jurij Gagarin oznamoval…
 

Normalizácia

 

Socialismus

 

Privatizácia

  • Čiernohronská železnica
    Čiernohronská železnica Čiernohronská železnica je úzkokoľajná lesná železnica s rozchodom 760 mm. Železnica sa tiahne na trase Chvatimech – Hronec – Čierny…
 

Globalizácia

 

Pripravované články

Rozhovor pomocou hvízdania? A prečo nie.

Rozhovor pomocou hvízdania? A prečo nie.

Technika vyludzovania zvuku v podstate nie je odlišná od bežného hvízdania. Hvízdat možno zaokrúhlením oboch pier alebo pomocou prstov v rôznych polohách.

Bude publikované:
pondelok, 01 apríl 2024 13:00


Loading ...
Magazín retro spomienok so širokým časovým tématickým obsahom z obdobia bývalého Československa.
Retromania 2010 - 2024. Všetky zobrazené ochranné známky, fotografie a informácie sú majetkom ich oprávnených vlastnikov.
Tento projekt zrealizovalo holdysoftware.sk
Tieto webstránky využívajú súbory Cookies. Ak pokračujete bez zmenenia nastavení súborov cookies, súhlasíte s ich použitím. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.